VERNICI DANAS SLAVE VELIKOG ČUDOTVORCA Pomolite se za zdravlje, sreću i napredak i očekujte čudo
Alo/ Masanori Jošida

Rođen u selu Marikati u oblasti Vitinijskoj, od oca Miritrikija i majke Anastasije, kao dete čuvao je ovce. Vodeći ih na ispašu on se često povlačio u samoću i ostajao na molitvi ogradivši stado svoje krsnim znamenjem, da se ne bi udaljavalo i razilazilo. 

Kada je stasao, otišao je u vojsku gde je pokazao čudesnu hrabrost u ratovima protiv Bugara, a potom se povukao na Olimp Azijski, gde se zamonašio i sav predao podvigu, od koga ne odstupaše do duboke starosti i svoje smrti.

Brojna su kazivanja o njegovom čudotvorstvu tokom 50 godina, kako je lečio bolesne, isterivao demone, krotio zveri i naročito zmije, postajao nevidljiv, proricao budućnost... Uzimao je živa učešća u sudbini crkve Božje, bio je prijatelj sa Metodijem patrijarhom Carigradskim. Poživeo je 94 godine. Pre i posle smrti veliki čudotvorac je bio.

Ovo je molitva posvećena Prepodobnom Joanikiju Velikom:

"Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Joanikije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše."

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading