SLEDI PREMEŠTANJE HLADNOG FRONTA I JAKO ZAHLAĐENJE Srpski meteorolog objavio prognozu, stiže zima
Alo/ Ilustracija

Danas i sutra uglavnom suvo, ali uz umerenu oblačnost, i malo hladnije, posebno u utorak kada će se maksimumi kretati od 6 do 13, a nad istokom Srbije oko 4 stepena Celzijusa.

- Pojačan jugoistočni vetar će danas pre podne prvo na kratko oslabiti, a od danas posle podne do srede posle podne biti vrlo jak, na udare i olujan, dok će duž Jadrana od sutra uveče do srede takođe biti vetrovito, duž severnog Jadrana biće jake bure, a duž srednjeg i južnog jakog istočnog vetra ili juga - saopštio je meteorolog Marko Čubrilo.

Od srede posle podne košava će oslabiti jer će polje anticiklona nad istokom Evrope slabiti i u četvtak tokom dana će se svojom glavninom severnije od nas premeštati hladan front koji će doneti naoblačenje, ponegde uz kišu, dok će snega verovatno biti samo preko 900mnv i neće biti obilan. Vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od 6 do 12 stepeni Celzijusa, što je u okvirima proseka za ovaj deo godine.

U petak jutro hladno, ponegde uz slab mraz, a tokom dana promenjljivo oblačno i uglavnom suvo, samo na jugoistoku regiona pre podne moguće slabe padavine. Vetar severozapadni, krajem dana zapadni i jugozapadni. Jutarnji minimum od -1 do 6 stepeni Celzijusa,a dnevni maksimum od 7 do 12 stepeni Celzijusa.

- Oko 20. novembra se računa na pozicioniranje jezgra anticiklona nad Veliku Britaniju, dok će se nad istokom Skandinavije i zemljama Baltika razvijati jak ciklon čiji će se hladan front premeštati na jugoistok. Oko 21. novembra ispred tog fronta nad našim delom Evrope bi usledilo pokretanje osetno toplijeg, jugozapadnog, strujanja te bi uz suvo vreme maksimumi ponegde bili i oko 15 stepeni Celzijusa, do bi zatim usledilo peremštanje hladnog fronta uz padavine i jače zahlađenje - kaže meteorolog.

Trenutno signal na ansmable članovima oba modela ide ka trendu moguće pojave snega i u nizijama regiona, posebno posle 24. novembra, ali ukoliko do toga i dođe ne treba očekivati neku "sibirsku" hladnoću, temperature bi svakako bile ispod proseka, a u nizijama bi se mogao formirati manji snežni pokrivač, dok bi na planinama bilo obilnijeg snega.

- Za sada dugoročan trenad ide ka relativno hladnom kraju ovog i početku narednog meseca, ali reč je o jako udaljenom terminu i mnogo toga će zavisiti od postavljanja anticiklona oko 22. novembra. Za sada je to nešto što svakako vredi pratiti jer bi sam kraj meseca osim planinama prvi sneg mogao doneti i u nizije regiona. Do tada vreme tipično jesenje, narednih dana malo hladnije, ali suvo, oko 18. novembra prolazne padavine - zaključio je Čubrilo.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading