DANAS JE SVETI ARSENIJE SREMAC Bio je naslednik Svetog Save, a štitiće vas od nesreće ako izgovorite molitvu
Alo/ Masanori Jošida

 

Sveti Arsenije je veliki jerarh Srpske pravoslavne crkve i naslednik Svetog Save. Rodom je iz Srema, prema narodnom verovanju iz Slankamena.

Rano se zamonašio i kada je čuo za Svetog Savu, otišao je kod njega. Voleo je monaški život, a uzor je pronašao u jedinom pravoslavnom manastiru u Sremu, Sveti Dimitrije u Sremskoj Mitrovici.

Život Svetog Arsenija Sremca

Sveti Arsenije Sremac na sebe je poneo breme upravljanja mladom srpskom arhieskopijom koja je bila važna za srpski državni i narodni život u srednjem veku.

Pred svoj drugi odlazak u Jerusalim, Sava je doredio Arsenija za arhiepsikopa srpskog, 1233. godine. Posle smrti Svetog Save, Arsenije je s kraljem Vladislavom preneo njegovo telo iz Trnova u Srbiju.

Arhiepiskop Arsenije je podigao Crkvu Sv. Apostola u Peći, odredivši je umesto Žiče da bude sedište srpske crkve, jer je Žiča bila suviše izložena napadima neprijateljskih vojski. Zajedno sa kraljem Vladislavom starao se oko prenosa moštiju Sv. Save iz Trnova u Srbiju i učestvovao je u prenosu stolice episkopa stonskih iz Manastira Presvete Bogorodice u Stonu u manastir Sv. Petra i Pavla na Limu.

Sahranjen je u svojoj zadužbini, Crkvi Sv. Apostola u Peći.

Običaji

Na ovaj dan  se obavezno pomolite Bogu jer beseda na ovaj praznik govori o molitvi Bogu da spase dušu od prašine.

Komentari (0)

Loading