OBRAĆANJE NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA Donete nove mere
Printskrin
Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona počela je oko 15.30, a glavna tema trebalo bi da bude odluka o produženju jesenjeg raspusta.

 

- Epidemiološka situacija je u ovom trenutku prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

- Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije - navela je Kisić Tepavčević.

Donete mere

Kovid propusnice važiće od 20 časova u ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama i slot klubovima.

- Videli smo da kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije u skladu sa tim rešili smo da ih produžimo od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da radi 24 sata - navela je ministarka.

Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, 8. novembra, uz striktne kontrole.

Na sednici Kriznog štaba usvojen je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Foto: Tanjug

 

 

Prvi radni dan za učenike biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine, saopštilo je ministarstvo.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije danas da je resorno ministarstvo spremno da, u okviru opštih mera u borbi protiv pandemije, produži jesenji mini raspust na devet dana.

"Mi uvek slušamo stav struke i epidemiolozi kod nas kucaju na otvorenea vrata", rekao je Ružić.

Ukoliko bi raspust bio produžen, trajao bi od 6. novembra, do nedelje 14. novembra.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da bi više efekta imalo kada bi istovremeno sa odlukom o raspustu, bilo usvojeno i važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

"Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih", poručio je Kon uoči sednice.

Komentari (1)

Loading