BILO JE FATALNIH ISHODA, TROJE TINEJDŽERA PREMINULO OD KORONE Ministar Ružić se oglasio uoči sednice Kriznog štaba: Sačekao bih zvaničnu odluku
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Krizni štab danas odlučuje o jesenjem raspustu za školarce. Šta je predlog Ministarstva prosvete, šta je najbolje za đake i nastavnike i kako će propušteno biti nadoknađeno, pitanja su na koja je ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 odgovarao ministar Branko Ružić.

On ovog jutra nije želeo da prejudicira odluke koje će biti donete na sednici.

- Ja sam formalista i pošto je ovo pitanje važno i osetljivo, sačekao bih zvaničnu odluku Kriznog štaba o produžetku jesenjeg mini-raspusta. Ova mera imaće smisla samo ako se primenjuju i ostale. Predlog o produženju raspusta proizašao je iz onoga na šta je ukazivao medicinski deo Kriznog štaba sa kojim se slažemo – kazao je Ružić u „Uranku“ i dodao: Veoma je važno da naglasim da virus ne dolazi iz škola nego spolja.

Ružić je taj stav obrazložio podacima.

- Situacija nije alarmantna. Brojke pokazuju nepun jedan procenat zaražene dece. Broj obolelih je do sada 5.000, a među nastavnim kadrom procenat zaraženih je 1,2 ili 1,3 odsto. Nemamo bojazan da takvo stanje može da ugrozi zdravlje nacije – kazao je ministar i dodao:

- Sve je više prijema kod pedijatara, to je tačno, ali ovo je period i sezonskog gripa i drugih virusa. Imali smo fatalnih ishoda, troje tinejdžera preminulo je od korona virusa. To je alarm koji treba da ukaže na potrebu da dođemo do svesti o individualnoj odgovornosti i solidarnosti prema drugima, da se što više građana vakciniše i da dođemo na „zelenu granu“.

Ružić je kazao da je nastavni kadar vakcinisan u procentu od oko 51,5 odsto što je slično kao i u opštoj populaciji.

- Na fakultetima imamo više od 62 odsto vakcinisanih. Problem je sa našim mentalitetom. Imamo antivaksersku agresiju, a mediji nose deo odgovornosti jer daju prostor takvim idejama. Vakcina je jedini izlaz iz ove situacije, ona je civilizacijska tekovina. Ali, mi ne možemo da namećemo proces vakcinacije. U prosveti radi oko 135.000 ljudi - rekao je Ružić.

Kako je istakao ministar Ružić, na današnjoj sednici Kriznog štaba neće se razgovarati o uvođenju kovid propusnica za nastavnike, jer to „nije moguće“. Na pitanje Jovane Joksimović kako će đaci nadoknaditi časove zbog produženja jesenjeg raspusta, Ružić je kazao:

- Nadoknađivaće se po ustaljenom modelu, radnim subotama ili dodatnim časovima. Ne znamo kako će se u narednim mesecima odvijati sistuacija pa o zimskom raspustu još nije bilo reči. Krajnja mera može biti produženje školske godine, ali mislim da do toga neće doći – kazao je Ružić i dodao:

– Za đake bi bilo najbolje da korone nema, ali je ima i zato je važno da se striktno poštuju epidemiološke mere i da đaci nastavu pohađaju u školama.

Ružić je kazao i da se u šest lokalnih samouprava nastava u srednjim školama odvija po kombinovanom modelu kako se ne bi prekidao proces sticanja znanja.

- Jasni su protokoli u obrazovnim ustanovama, kao i pravila i uputstva. Mi sprovodimo nadzor, proveravamo šta se od mera poštuje, a šta ne. Mi u Srbiji imamo više od 1.800 osnovnih i srednjih škola i više od 3.000 školskih objekata.

Odgovornost je na direktorima. Naša ideja nije da kažnjavamo već da ispravljamo probleme i propuste.

Ružić je najavio da će se početi sa edukacijom nastavnika, roditelja i dece u vezi sa epidemijom virusa korona i procesom vakcinacije.

- Mi smo za kombinaciju edukacije, prevencije, poštovanja mera i vakcinacije – naglasio je ministar Branko Ružić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading