ZEMLJOTRES U KRAGUJEVCU BIO NAJAVLJEN Očekuje se još novih potresa
Printscreen

Republički seizmološki zavod objavio je da je jutros u 5.18 sati registrovan još jedan potres u okolini Kragujevca.

Kako se navodi, potres je bio snage dva stepena po Rihteru.

Prvi zemljotres registrovan je u u utorak uveče 23.25 sati i bio je magnitude 4.1 po Rihteru, sa epicentrom u okolini Kragujevca, navedeno je na na sajtu Seizmološkog zavoda.

Seizmolog Slavica Radovanović upozorila je nedavno na nove potrese u Šumadiji. Ona je rekla da serija zemljotresa koji su pogodili Šumadiju ukazuju da je taj prostor u kojem ih dugo nije bilo živ i da se tu sakupila seizmička aktivnost.

– Oni samo ukazuju da je taj prostor živ, da prosto dugo tu nije bilo zemljotresa takvih magnituda, dvadesetak godina. Poslednji su bili 2001. godine. Sve ovo govori da je taj prostor živ i da u njemu, u kojem su se pre stotinak godina događali jaki zemljotresi, mogu da budu generisani takvi – objasnila je Slavica Radovanović.

Objašnjava da to znači da se polako na tom prostoru akumulira seizmička energija.

– Najverovatnije taj veliki zemljotres neće biti uskoro, trebalo bi da mu prethodi još neko veće ubrzanje. Sada bi to trebalo pratiti. Ne bih rekla da će se to dogoditi uskoro, ali neki rok od 10-ak godina jeste logičan da se očekuje jak zemljotres na prostoru Šumadije – dodaje ona.

Na pitaje da li mora da dođe na postoru Šumadije do jakog zemljotresa ili može ta seizmička aktivnost da se završi sa nekoliko blažih, kaže da će se jak udar sigurno dogoditi odnosno da će se ta seizmička aktivnost završiti velikim udarom.

– Sad je samo pitanje koji vremenski period. To su prosto gde se prelamaju neki regionalni uticaji. Na tom prostoru mora u jednom trenutku da se dogodi jak zemljotres – kaže Slavica Radovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading