Bitka profesora Miloša Kovića i dalje traje
YT/ HelmCast

Time je bar usporena procedura kojom, kako tvrdi profesor ovog fakulteta Miloš Ković, nameraju da ga izbace sa posla. Ković objašnjava da je sa katedre potekao predlog o raspisivanju konkursa za mesto vanrednog profesora, bez pominjanja njegovog imena i čak bez dostavljanja njegove dokumentacije Kadrovskoj komisiji. 

- Sve ostale katedre i odeljenja poslale su za svoje kandidate predloge za izbor određene osobe u određeno zvanje. Samo za mene važe druga pravila – kaže Ković. – Posebno je sporno što, umesto da bude pokrenuta procedura za moj izbor u više zvanje, redovnog profesora, oni pokreću konkurs za vanrednog, pa bih ja onda, i ako prođem, bio reizabran u zvanje koje već imam ikao ispunjavam uslove za redovnog profesora. Formirali su neprijateljsku komisiju koja treba negativno da se izjasni o meni u referatu, a dekan neće da iskoristi svoje pravo i predloži nezavisnu komisiju. 

On dodaje da je cela suština u tome da će kolege, predvođene Nikolom Samardžićem, odugovlačiti procedure, a kada istekne šest meseci, a on ne bude izabran, automatski će ostati bez posla. Kaže taj scenario je već primenjivan na neistomišljenike.  

Protiv progona Kovića oglasili su se i brojni intelektualci. Protestno pismo koje je predato rektoru UB prof. dr Vladanu Đokiću potpisali su profesori univerziteta, naučni radnici, umetnici... U pismu se navodi da jedan broj Kovićevih kolega  koji  su  protiv  njega  podneli  parnične  prijave i koji su u sukobu interesa, pokušava da ga  protera  sa  Odeljenja  za  istoriju  ovog  fakulteta,  tako  što  neće  biti  izabran  za  redovnog  profesora, pišu Novosti.

Potpisnici  upozoravaju  na  diskriminaciju  prof.  Kovića  i  traže  od  dekana  Danijela  Sinanija  da  zaštiti  Kovićeva  prava  i  da  obrazuje  nezavisnu  komisiju  koja  bi  nepristrasno  odlučivala  o  njegovom  izboru u više zvanje. Među potpisnicima su reditelj Emir Kusturica, akademici Matija Bećković, Časlav Ocić, Danilo Basta, profesori Slobodan  Antonić,  Slobodan  Reljić,  Branislav  Ristivojević,  Časlav Koprivica... Podršku Koviću, na onlajn peticiji, potpisalo je više od 6.500 građana.

Komentari (0)

Loading