CIKLON DONOSI OBILNE PADAVINE - UPOZORENJE NA SNAZI Posle 9. novembra nova promena temperature, Čubrilo saopštio detaljnu prognozu
Alo/ Ilustracija

Ka nama se sa jugozada približava frontalna zona na kojoj dolazi do razvijanja sekundarnog ciklona koji nam posle podne prvo jugozapadu regiona donosi jače naoblačenje sa kišom i lokalnim grmljavinskim pljuskovi, saopštio je Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju.

- To naoblačenje će se premeštati dalje na istok i severoistok donoseći kišu i lokalnu pojavu grmljavine, a ponegde su na kratko moguće i obilnije padavine. Zajedno sa pogoršanjem ponovo će jačati južni vetar te će posle podne na Jadranu biti olujnog juga, dok će u košavskom području duvati jaka i olujna košava - ističe Čubrilo i dodaje:

- Sa premeštanjem padavinske zone vetar južnog kvadranta će oslabiti, dok će sutra od sredine dana do posle podneva na severozapadu regiona vetar na kratko okrenuti na severozapadni smer i može biti jak. Dnevni maksimum od oko 9 na krajnjem severozapadu do oko 17 na istoku gde će se to osveženje vrlo malo osetiti, a tamo će i padavine biti znatno slabije.

CIKLON DONOSI OBILNE PADAVINE - UPOZORENJE NA SNAZI Posle 9. novembra nova promena temperature, Čubrilo saopštio detaljnu prognozu

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

 

Prognoza do kraja nedelje

Sredinom nedelje će uslediit nova, sekundarnna, ciklogeneza čiji bi se centar preko Ženevskog zaliva premeštati na istok te će se u subotu nalaziti pred severnom obalom Tunisa.

Do četvrtaka posle podne taj ciklon će ka nama ponovo povući veoma topao vazduh te će uz dosta oblaka i jačanja južnog vetra temperature kako noćne tako i dnevne biti znatno iznad proseka. U sredu će povremeno biti kiše, najviše na priobalnim delovima Dinarida i Jadranu gde će padavine biti izraženog orografskog efekta.

Jačenje padavina se simulira ponovo od četvrtaka posle podne, opet prvo na jugu i jugozapadu regiona, dok bi se zatim obilnije padavine proširile i mnad veći deo zapadnih, središnjih i severnih predella regiona.

U četvrtak uveče južni vetar će oslabiti i okrenuti na slab, severozapadni.

U petak i subotu na severozapadnim i središnjim predelima od 4 do 9 stepeni Celzijus, a na istoku i jugu i do 16 stepeni Celzijusa.

 

 

- Prema kraju nedelje simulira se stabilizacija tako da bi posle 09. novembra preovlađivalo suvo i relativno toplo uz maglovite i hladne noći i dnevne maksimume od 13 do 17 stepeni Celzijusa, što je iznad proseka - kaže Čubrilo.

Dugoročno viđenje prognoze

Modeli nastavljaju simulacije pri čemu bi se frontalna zona "zaglavila" u prostoru između središnje BiH, središnje i istočne Hrvatske, istočne BiH, zapadne i severne Srbije.

U tim predelima bi od četvrtka posle podne do petka uveče moglo pasti i do 40mm taloga. Istočnije i jugoistočnije od tog prostora bi bilo znatno manje kiše jer bi se taj deo regiona zadržavao u toplom sektoru ciklona.

- Najveće količine kiše se ipak simuliraju nad zaleđem Dalmacije, priobaljem juga Crne Gore i tamo bi moglo biti i do ogromih 350mm taloga u proseku. Neki od modela popu ICON modela simuliraju i zaista rekordnih 450mm taloga, dok su neki poput ECMWF-a i GFS- a ipak malo smanjili akumulacije i drže maksimume do oko 280mm taloga. Neka promena u sinoptici koja bi mogla voditi ka trendu jačeg zahlađenja se počinje nazirati tek posle 15. novembra, ali to su jako udaljeni termini i tek za nekih nedelju dana ćemo moći znati kako će se sinoptika ponašati sredinom meseca - objašnjava meteorolog.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading