UPOZORENJE ZA VOZAČE Od danas su obavezne zimske gume, ako ne poštujete pravila sledi vam drakonska kazna
Foto: Shutterstock

 

U Srbiji će se danas saobraćaj odvijati po uglavnom suvim kolovozima i umerenog intenziteta van gradskih sredina.

Po kotlinama, pored reka i u planinskim predelima jugozapadne, istočne i jugoistočne Srbije magla na pojedinim deonicama otežava vožnju, saopštio je AMS S.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP " Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 5:15 časova, kamioni na Gradini, na izlazu, čekaju 120, Batrovcima 120, Šidu 60 minuta, prenosi Tanjug.

Od danas zimske gume

Od danas, 1. novembra, do 1. aprila naredne godine, po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, vozači moraju imati sva četiri zimska pneumatika, podsetio je Auto-moto savez Srbije.

Kolike su kazne ako ih ne zamenimo?

Vožnja saobraćajnicama na kojima ima snega, poledice ili leda može koštati:

od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica,
od 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica,
od 30.000 do 200.000 dinara za preduzetnike.

U slučaju da vozilo koje na točkovima nema sve četiri zimske gume izazove saobraćajnu nezgodu ili nesreću - ono se tretira kao tehnički neispravno. U tom slučaju, iznosi propisanih kazni mogu da budu još veći budući da vlasnik i/ili vozač snose kompletan iznos načinjene štete.

U slučaju nezgode u kojoj nema povređenih ali je načinjena manja materijalna šteta, vozač proglašen krivim moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odluži kaznu do 45 dana zatvora. Međutim, ukoliko je neko u takvom udesu pretrpeo lakše telesne povrede, vozač koji je izazvao nesreću može biti kažnjen sa do 3 godine zatvora.

U slučaju težih povreda, vozaču preti kazna od jedne do 8 godina zatvora. Međutim, ukoliko dođe do smrtnog ishoda, propisana kazna zatvora može da iznosi između dve i 12 godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading