VREME ZA KRAJ OKTOBRA I NOVEMBAR Đorđe Đurić objavio dugoročnu prognozu, anticiklon donosi mrazeve!
Alo/ Ilustracija

Srbija je prethodnih dana bila pod uticajem anticiklona i polja visokog vazdušnog pritiska. Usled takve sinoptičke situacije bilo je vedro, stabilno i suvo, uz toplije dane, ali su noći i jutra bile veoma hladne, ponegde i uz slab mraz, a i magla je bila česta pojava, saopštio je meteorolog Đorđe Đurić.

Ovakva sinoptička situacija dovela je i do toga da vazduh bude veoma zagađen, što je potpuno uobičajena situacija u hladnijem delu godine, kada je atmosfera veoma stabilna, a strujanje veoma slabo izraženo. Maksimalna temperatura u sredu dostigla je 23°C.

Inače, sve više jača uticaj veoma snažnog ciklona sa severa i severozapada Evrope, a u sklopu njega premešta se i hladni front. Kako se Srbija danas nalazi ispred ovih sistema, južno strujanje dovodi do dodatnog priliva veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana.

Petak donosi promenu vremena. Već od jutra biće umereno do pretežno oblačno, ali i znatno toplije jutro u odnosu na prethodna i to upravo zbog oblčnosti, izuzev na jugu i jugoistoku Srbije gde će i dalje biti vedro i hladno, uz pojavu magle. Inače, kiša će severozapadne predele Srbije zahvatiti već ujutro, a kišna zona tokom dana širiće se i preko ostalih severnih i zapadnih predela Srbije. U ostalim predelima Srbije tokom celog dana suvo, a kišna zona do večeri stići će i do centralnih predela Srbije.

- Ponegde se očekuje i pojava pljuskova. Hladni front doneće već tokom dana pad temperature severnoj polovini Srbije i duvaće severoistočni vetar, dok će u južnoj polovini Srbije i dalje biti toplo, uz južni vetar, a hladni front sa zahlađenjem stići će do juga u noći između petka i subote. Minimalna jutarnja temperatura u petak od 4°C na jugu do 12°C na severu Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna od 14°C na severozapadu do 22°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 16°C. Krajem dana i tokom noći osetniji pad temperature - kaže Đurić.

Za vikend osetno hladnije, jer će sa severa doći do dodatnog prodora hladne vazdušne mase i to zato što će snažan ciklon sa severa Evrope nastaviti put preko Skandinavije dalje na istok i u svom zadnjem delu spustiće hladnu vazdušnu masu daleko na jug.

U subotu u Srbiji kišovito i hladno, na severu suvo. Do kraja dana prestanak padavina u većini predela. Maksimalna temperatura od 11 do 15°C, u Beogradu do 13°C.

Alo/ Masanori Jošida

 

Dakle, već u subotu hladni front odmaći će doš istočnije od našeg područja, a sa zapada i iz oblasti Alpa ojačaće snažan anticiklon.

U nedelju u Srbiji sunčano, ujutro na severu i uz slab mraz, samo još tokom jutra u južnim i centralnim predelima oblačnije. Vazdušni pritisak zbog blizine anticiklona biće veoma visok, a zbog suvog i stabilnog vremena i bez vetra, zagađenje će ponovo biti izraženo, naročito u jutarnjim i večernjim časovima i naročito na severu Srbije. Maksimalna temperatura u nedelju od 12 do 16°C, u Beogradu do 14°C.

Početkom sledeće sedmice centar anticiklona izmestiće se istočnije od našeg područja i nalaziće se iznad oblasti Karpata, Rumunije i Ukrajine.

Istovremeno, slab ciklon formiraće se u Jonskom moru. Usled izraženog gradijenta zbog ova dva sistema, a kako će Srbija nalaziti između ta dva sistema, u košavskom području i u Beogradu u ponedeljak i u utorak duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i do 100 km/h.

Ipak, zbog preovlađujućeg uticaja anticklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, u Srbiji će biti suvo, u ponedeljak i sunčano, ali ujutro ponegde uz slab mraz. Tokom dana toplije, maksimalna temperatura od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C.

 

 

Zahvaljujući košavi, početkom sledeće sedmice vazduh će biti odličnog kvaliteta, ali to neće biti slučaj u Timočkoj i u Negotinskoj Krajini i u kotlinama južne i zapadne Srbije, gde vetra skoro i da neće biti i gde će biti i dugotrajne magle, pa će i vazduh biti veoma zagađen.

U utorak krajem dana košava slabi i prestaje, a tokom poslednjih dana oktobra biće i dalje stabilno i suvo, uz hladna i maglovita jutra, ponegde i uz slab mraz, a tokom dana sunčano i toplije, uz maksimalne temperature oko 15°C, a oko 30-31. oktobra i oko 20°C.

Prema trenutnim prognozama, početak novembra odlikovaće se relativno toplim vremenom sa temperaturama iznad proseka, a one bi bile čak oko i nešto iznad 20°C.

Dakle, nakon promene vremena i pogoršanja koje nas očekuje u petak i u subotu, od nedelje pa sve do kraja oktobra stabilno i suvo, a i početak novembra bi doneo prijatne i tople jesenje dane.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za poslednju dekadu oktobra od 14 do 18°C, one su danas za oko 5 stepeni više od proseka, u petak će se vratiti na normalne vrednosti, onda tokom vikenda biće malo ispod proseka, ali već tokom sledeće sedmice maksimalne temperature biće oko prosečnih vrednosti za kraj oktobra. Kao što je prethodno rečeno, sam kraj oktobra i početak novembra prema trenutnim prognozama doneo bi natporsečno toplo vreme.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading