VLADA VELIKA POTRAŽNJA ZA PELETOM Evo kada ćemo lakše i jeftinije moći da nabavimo ogrev za zimu
Alo! I.D.

Uprkos krizi na evropskom energetskom tržištu, situacija u Srbiji je stabilna – toplane dobro greju, gasa i struje ima dovoljno, poručuje Vladina Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima. Upućeni ocenjuju da je poremećaj na tržištu peleta izazvala velika potražnja i da će se situcija normalizovati početkom novembra.

Stovarišta ogreva su poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Za samo mesec dana cena peleta skočila je za 30 odsto – tona košta oko 260 evra. A kubik ogrevnog drveta skuplji je 500 do 1.000 dinara.

"Oko 30 metara izgorimo, ali samo drva, bagrem. Oko 500-600 evra tih 30 metara iznesu, iako moje sečemo", kaže Stanoje Stevanović iz Jagodine.

Njegov sugrađanin Toplica Antić već mesec dana čeka da kod njega dođu ljudi koji seku i cepaju drva.

"Nažalost, gužva je, valjda velika potražnja, videćemo šta će da bude. Do snega će da dođu valjda", rekao je Antić.

I proizvođači i snabdevači saglasni su u oceni – pelet je najtraženiji i ovog oktobra je tražnja bar tri puta veća nego ranijih godina.

"Ogrevnog drveta i uglja imamo u dovoljnim količinama i snabdevanje je redovno. Što se tiče peleta, tu ima manjih problema i očekujemo stabilizaciju u narednom periodu", rekao je Saša Krivokapić, vlasnik stovarišta u Prokuplju.

Peleta će biti dovoljno

U preduzeću "Šever" u Požegi ističu da u prethodne tri godine pelet nije bio tražen kao što je slučaj sa ovom grejnom sezonom.

"Ove godine, nakon dosta ugrađenih kotlova na pelet, traži se pelet. Samim tim razmišljamo da sledeće godine pojačamo proizvodnju", kaže direktor "Ševera" Danijel Ristović.

Na beogradskom Šumarskom fakultetu svakodnevno prate tržište peleta i ogrevnog drveta. Analize pokazuju da se na pelet greje više od 100.000 domaćinstava a interesovanje raste, što je podstaklo i trenutni rast cene.

Ipak, najavljuju brzu normalizaciju – u naredne dve-tri nedelje.

"Naši proizvođači dnevno isporučuju gotovo kompletnu svoju proizvodnju, okrenuti su kompletno domaćem tržištu. Za osam meseci uvezli smo oko 37.000 tona, to je značajno više nego što smo izvezli drvnog peleta. Prema tome, nema razloga za bilo kakvu zabrinutost ili paniku. Peleta će biti dovoljno", ističe profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić.

Stručnjaci demantuju glasine da je tržište preplavljno peletom lošeg kvaliteta. Kažu, kontrole su stalne, ne samo peleta domaće proizvodnje, već i iz uvoza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading