SUTRA U BEOGRADU NIZ MANIFESTACIJA Obeležava se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu
Shutterstock/Predrag Lukic

Nakon polaganja cveća, što je predviđeno u 10 sati, biće održan memorijalni defile od hotela "Moskva" na Terazijama do palate Albanija u kome će učestvovati predstavnici Grada, ratni veterani, predstavnici SUBNOR-a, građani...

Nakon defilea, uslediće koncert "Naše priredbe" - Leontina i prijatelji" na Trgu Republike, gde će kasnije tokom dana, sa početkom u 18 sati, biti održan i koncert "Drugi vek opere u Beogradu" kada će nastupiti hor, orkestar i solisti Beogradske opere, pod dirigentskom palicom Dejana Savića.

Sve to deo je programa "Dana slobode 2021" - manifestacije u organizaciji Grada Beograda kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda - 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Kako je najavljeno, u svim beogradskim školama po jedan školski čas 20. oktobra i 1. novembra biće posvećen danima oslobođenja Beograda.

Manifestacija je zamišljena kao festival pozorišta, uličnog performansa, javnih koncerata, filmskih projekcija i izložbi na otvorenom, a deo programa biće održan danas, kao i neposredno posle 1. novembra.

Tako je danas na Trgu Republike otvorena izložba "Strip sa temom iz Drugog svetskog rata", koju će posetioci moći da pogledaju do 30. oktobra.

Osim toga, na Trgu republike danas građani imaju priliku da vide i projekcije legendarnih ruskih i srpskih ratnih filmova - ruskog filma "T 34", srpskog filma "Povratak otpisanih" i dokumentarni serijal "Hitler i njegovi skromni drugovi", "Velika Azija protiv samoproglašenih arijevaca", "Maršal pobede" i "Nirnberg ne podleže reviziji".

Kako je najavljeno, danas će na Trgu republike biti održan i koncert solista ansambla Aleksandrov, koji će početi u 17 sati.


U okviru "Dana slobode 2021" od 22. do 29. oktobra na više lokacija u gradu biće održan program "Odužujemo se saveznicima i rodoljubima".

U muzičkom paviljonu u Zemunu 23. oktobra biće održan koncert orkestra policije (partizanske pesme za duvački orkestar), dok će taj koncert dan kasnije, 24. oktobra, posetioci moći da čuju i u muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

U Kombank dvorani 28. oktobra biće prikazan film "Gradonačelnik".

Posetioci manifestacije će 30. oktobra u Ruskom caru, Institutu Servantes i Biblioteci grada Beograda moći da vide dramske igre u trajanju od po 15 minuta pod nazivom "Ratnici govore: Tri jednočinke za narod", dok će 1. novembra na platou ispod Brankovog mosta, u Karađorđevoj ulici, biti održana pozorišna predstava "1918: Poslednja ratna godina".

Osim toga, 1. novembra će na Trgu republike biti otvorena izložba "Rukopisni časopisi iz Velikog rata".

Komentari (0)

Loading