TUGA Preminuo Toša Mutavdžić
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ostala su sećanja u njegovim "Novostima" u kojima je verno uknjižio i prvi i poslednji dan radnog veka. I danas se, među njegovim ispisnicima, pa i mlađim kolegama, prepričava reportaža o čunu sa Morave. Kao i o Leskovcu u koji je iz prestonice sa diplomom istoričara umetnosti, otišao da bude dopisnik. Bez reči. Bez pobune. Bila su to vremena kada je prestižno biti dopisnik "Novosti". Kada su priče o malim ljudima "ispisivale" velike tiraže. Bilo je vreme...

Bio je urednik "kraljice novinarstva" - Nedelje, revije "Zov", a sve je to potpisivao sa strašću i ljubavlju - u zrelim uredničkim godinama, kao da je na prvom zadatku.

"Ali, ono, najvrednije što je potpisao je njegovo ljudsko trajanje. U našim memorijama ostalo je da se protivio svakoj vrsti ništavila. Gramzivosti. Prostakluku i zlu u nama. I nije bilo nikog ko mu za ljudskost nije odavao priznanje.

Poželeo s njim da provede vreme kada, on, posle potpisivanja prvog primerka "Novosti", subotom u pola pet, okupi dežurnu ekipu u "Prešernu" i nazdrave, za naredni dan onom "mučenicom" kakve nigde nije bilo kao tih popodneva u pokojnom "Prešernu".

Baš smo voleli tog našeg Tošu. Duhovitog, vrednog i - dobrog čoveka."

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading