POKRENUTA DIGITALNA PLATFORMA ZA MLADE Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima: Devet devojčica ove godine bile belo roblje!
Alo

Ove godine do septembra su u Srbiji ukupno identifikovane 32 žrtve trgovine ljudima, prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, koji funkcioniše pri Ministarstvu za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja.

- Od tog broja, bilo je devet maloletnih žrtava i u pitanju su sve devojčice. Njih četiri bile su žrtve seksualne eksploatacije, dve radne eksploatacije, dve su bile prinuđene na brak i jedna je bila prinuđena na vršenje krivičnih dela. Sličnu statistiku nalazimo i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, a o njoj rečito govori i najnoviji prikaz Saveta Evrope, na kojem se vidi da u ovim zemljama 66 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima čine upravo deca - poručili su iz organizacija Atina i Centar za prava deteta.

Upravo ove dve organizacije stoga su pokrenule digitalnu platformu namenjenu mladima pod nazivom „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“, u susret Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 18. oktobra.  

- Platforma sadrži odgovore na najvažnija pitanja o trgovini ljudima, o tome kako prepoznati trgovca ljudima a kako žrtvu trgovine ljudima, šta svaka mlada osoba može da uradi ovim povodom, odnosno kako da prepozna i kome da prijavi sumnju na trgovinu ljudima, kako se zaštititi od trgovine ljudima, i kako prevazići predrasude koje prate ovaj problem. Na njoj se nalazi i kviz znanja, na osnovu kojeg mladi srednjoškolskog uzrasta mogu da provere koliko poznaju ovu oblast - kažu iz udruženja Atina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading