Razorni zemljotres sve uništio: Nakon deset godina mukama je došao je kraj, dobili ključeve za nove stanove (FOTO/VIDEO)
Rina

Preko 300 porodica u jednom kraljevačkom naselju sve ovo vreme živi u izrazito nehumanim uslovima u zajedničkim stambenim jedinicama bez kupatila. Zahvaljujući projektu koji Vlada RS realizuje u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope njihovim  mukama konačno je došao kraj. U Dositejevoj ulici izgrađena je prva od ukupno planirane četiri zgrade, a ključeve za novi topao dom pre nastupajuće zime sada je dobilo 106 porodica, Života Virijević je jedan od njih.

"Sve ove godine samo mi znamo koliko nam je bilo preteško. Kupatilo je bilo zajedničko za ceo sprat, nismo mogli ni da se okupamo ni umijemo kao ljudi sve ove godine. Sada ulazimo u stan koji ima svoje posebno kupatilo, parket, pvc stolariju.. možda je za nekoga sve to normalno i nikakav luksuz, ali za nas je to ostvarenje najlepšeg sna. Od sreće nismo smo mogli da spavamo svih ovih dana. Konačno moja četveročlna porodica ima pristojne uslove za život", izjavio je Života.

Projekat se realizuje sukcesivno, u tri faze. Izgradnjom ove zgrade za 106 porodica realizovana je prva, druga faza započinje preseljenjem krajnjih korisnika u novoizgrađeni objekat, nakon čega sledi rušenje dela postojećih objekata i izgradnja druge zgrade.

U trećoj fazi planirano je preseljenje krajnjih korisnika u drugu novoizgrađenu zgradu, izgradnja treće i četvrte zgrade i rušenje preostalih postojećih objekata.

"Danas je veliki dan za sve one kojima su svečano uručeni ključevi. Dobijaju novi dom i sve uslove za pristojan život. Kada se projekat u potpunosti realizuje 360 porodica dobiće nove stanove i to je samo još jedan pokazatelje da Kraljevo i njegovi građani nisu zaboravljeni. Ovaj projekat je samo jedna u nizu investicija koja je uložena u naš grad od strane Vlade RS", rekao je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na iznos od 14,2 miliona evra. Iznos od 5,3 miliona evra obezbeđuje se iz budzetskih sredstava grada Kraljeva, dok će se ostali iznos obezbediti kroz nefinansijske fondove i međunarodne institucije.

"Veliko hvala Razvojnoj banci Saveta Evrope jer uz njihovu pomoć realizujemo ovaj veoma važan projekat u Kraljevu. U razgovoru sa porodicama potpuno je jasno šta za njih znače nove stanovi, ali i koliko su srećni što je sve odrađeno na visokom nivou. Svi potrebni radovi na izgradnji još tri dodatne zgrade biće maksimalno ubrzani kako bi svi dobili svoj novi dom. Mi smo uvek tu za naše građane i svako može očekivati našu podršku. U Kraljevo je uloženo mnogo, a nove investicije tek slede a sve u cilju boljeg života naših građana. Od izgradnje Moravskog koridora i dodatnof uređenja aerodroma Morava upravo će Kraljevčani imati najveće benefite", izjavio je prilikom posete Kraljevu ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović"

Komentari (0)

Loading