ANTICIKLON DONOSI PRAVO ZIMSKO VREME Srpski meteorolog objavio novu prognozu: Iskoristite sledeću nedelju!
Alo/ Ilustracija

Narednih dana pod uticajem anticiklona stabilno, pretežno sunčano i suvo vreme. Do srede će se jezgro anticiklona nalaziti malo zapadnije od nas tako da će ka nama, posebno prema istoku regiona i dalje strujati manja količina hladnog vazduha, saopštio je Marko Čubrilo.

Noćni minimumi od 0 do 5 u nizijama i od -4 do 1 u planinskom delu regiona, tako da će u nizijama uglavnom biti prizemnog mraza. Mraz na 2m u nizijama je moguć tamo gde se uz vedru noć formira magla i dodatno snizi temperature vazduha pri tlu. Dnevni maksimumi između 11 i 18 stepeni Celzijusa.

- Od srede sa formiranjem jakog ciklona nad Velikom Britanijom polje anticiklona će se iz središnje Evrope izmeštati na istok i situiraće se nad Grčkom. U tom položaju po svojoj zapadnoj periferiji anticiklon će preko nas pokrenuti još toplije strujanje sa jugozapda tako da će do petka uz pretežno sunčano vreme dnevni maksimum biti uglavnom od 16 do 23 stepena Celzijusa, a ponegde na suncu na kratko možda i oko 25 stepeni Celzijusa - rekao je meteorolog.

U prvom delu nedelje vetar slab, a u četvrtak južni i jugozapadni u pojačanju.
Za sada postoje određene razlike u tome kada bi se hladan front trebao premestiti preko našeg dela regiona.

Jutarnji ECMWF ima brži scenario, nema slabu sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom i jak hladan front do petka uveče premešta preko većeg dela regiona. GFS je nešto sporiji ima signal za slabu sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom koja bi malo usprorila, ali i produžila padavine te glavninu promene ima za subotu i nedelju.

Ove razlike su normalne i tek oko srede kada se front počne približavati Alpima modeli će imati sigurniju predstavu o dinamici atmosfere.

Front svakako donosi naoblačenje, kišu, moguće i grmljavisnke pljuskove ponegde, jak severozapadni vetar i jače zahlađenje tako da će na planinama preko 900mnv kiša brzo preći u jak, vlažan, sneg.

Ukoliko promena bude frontalna kako to trenutno vidi ECMWF padavine će brzo prestati, a u koliko dođe do sekundarne ciklogeneze padavine će se produžiti za oko 24 sata i tada bi se na planinama BiH, Crne Gore i Srbije preko 900mnv mogao očekivati konkrentniji sneg.

Za vikend osetno hladnije, dnevni maksimum od 7 do 14 stepeni Celzijusa.

 

 

U nedelju razvedravanje, a u poslednjoj nedelji meseca sledi period stabilnog, tipičnog kasno-oktobarskog vremena.

Jutra će biti vrlo hladna i osim planina prve mrazeve treba očekivati i u nizijama regiona, dok će se dnevni maksimumi kretati od 8 do 13 stepeni Celzijusa. U predelima gde se magla duže zadrži samo do 6 stepeni Celzijusa.

Što se tiče daljeg razvoja sinoptike cluster ECMWF-a i dalje oko 1. novembra simulira izvlačenje anticiklona na severozapad što bi moglo po njegovoj istočnoj periferiji ka našem delu Evrope poslati veću količinu hladnog vazduha iz Rusije.

- To je tek signal i za sada ga samo treba da se prati. Što se tiče naredne nedelje, iskoristite "mini Miholjsko leto" jer je vrlo verovatno da je to sve od njega za ovu jesen - poručio je meteorolog Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading