REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Nađen najjači lek protiv raka
Alo.rs/ Vladimir Marković

Istraživanje koje su sproveli naučnici s Univerziteta u Oksfordu u saradnji sa biofarmaceutskom kompanijom Nucana započeto je sa jedinjenjem zvanim "kordicepin". Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu "Clinical Cancer Research".

- Ova supstanca koji se nalazi u prirodi koristi se za lečenje inflamatornih bolesti i raka stotinama godina, ali nailazi na nekoliko prepreka koje ozbiljno ograničavaju njegovu efikasnost kada se koriste za borbu protiv tumora - objašnjavaju naučnici u saopštenju, i dodaju šta je prepreka da se ovaj lek pusti u promet širom sveta odmah:

- To je uglavnom zbog toga što se, kako "kordicepin" ulazi u krvotok, brzo razlaže enzim zvan ADA. Ono što je preostalo tada mora da se prenese u ćelije raka, a zatim da se pretvori u metabolit protiv raka koji se naziva 3-dATP. Ovo je mnogo obruča za skromni, prirodno prisutni kordicepin, i znači da samo oskudne količine završe u samom tumoru.

Nucana je nastojao da iskoristi potencijal "kordicepina" protiv raka i da ga bolje opremi za kretanje kroz ove prepreke.

- Ova tehnologija koju istražujemo deluje tako što vezuje lek za „nosač“ koji je otporan na prepreke i razgradnju u krvotoku, a takođe im omogućava da uđu u ćelije raka bez pomoći transportera. Rezultat je daleko veći nivo metabolita protiv raka koji se stvaraju i aktiviraju unutar tumorskih ćelija - saopštili su oni.

Ovaj lek za hemoterapiju je procenjen u studijama koje su rađene u laboratorijama i ta istraživanja su pokazala da prevazilazi mehanizme imuniteta koji bi mogli da ga zaustave.

- Nakon laboratorije smo uzeli uzorke tumora i koristili njih za ispitivanje efikasnosti leka na ljudima, a i ti eksperimenti su potvrdili ranije nalaze! To je sjajna vest! - rekao je jedan od istraživača.

Autori zaključuju da ova supstanca ima čak 40 puta veću moć od prirodnog kordicepina i da ima ograničene toksične nuspojave. Naučnici sada nastavljaju da procenjuju njegove performanse na pacijentima s uznapredovalim solidnim tumorima, i planiraju da to prate kako bi dalje procenili klinički potencijal.

I naše gljive ubijaju kancer!

Kako za Alo! kaže čuveni gljivar sa Kopaonika Nemanja Makić, nije novina da gljive imaju izuzetno antikancerogeno dejstvo.

- Nažalost, izgubili smo dobar deo kontakta s prirodom, ali mnoge naše pečurke deluju protiv raka. Tu su ćuranova kresta, sunčanica, bukovača, lisičarka i to su samo neke od onih koje zna svaki poznavalac šume. Ćuranova kresta se čak u Japanu koristi kao zvaničan lek protiv raka, a kod nas je smatraju gotovo korovom. Nadam se da će s ovim talasom povratka prirodi da se vrati i malo veće poznavanje pečuraka i njihovih dobrih svojstava - kaže Makić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading