KORONA POVEĆAVA BEDU Zbog pandemije bi moglo biti 300.000 više siromašnih u Srbiji
Alo

U našoj zemlji trenutno oko pola miliona građana živi u apsolutnom siromaštvu, zvanični su podaci dokumenta "Srbija 2030: razvojni prioriteti - izveštaj nedržavnog sektora".

Kako se navodi, Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike, usvojen 2013. godine, nije ispunio ciljeve kad je u pitanju smanjenje broja ljudi u riziku od siromaštva.


Izveštaj o napretku u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja do 2030. u Srbiji pokazuje da je udeo rashoda za obrazovanje i zdravstvo od 2015. do 2019. godine povećan, dok je udeo rashoda za socijalnu zaštitu u ukupnim državnim rashodima smanjen.

Takođe, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prošloj godini prag rizika od siromaštva iznosio je mesečno u proseku 22.000 dinara za jednočlano domaćinstvo.

Kao prioritete u cilju iskorenjivanja siromaštva, između ostalih, navodi se ukidanje prepreka za pristup novčanim socijalnim davanjima i povećanje izdvajanja za socijalnu zaštitu.

Takođe, projektna menadžerka Fondacije Ana i Vlade Divac Ivona Gvozdenović ukazuje na podizanje zaposlenosti do evropskog nivoa koje bi, dodaje, imalo velikog efekta na smanjenje nejednakosti i siromaštva.

Istraživačica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš naglašava da bi strateški pristup Srbije u borbi protiv siromaštva trebalo da bude zasnovan na standardima UN i EU.

"Minimalna potrošačka korpa je za skoro 40 odsto skuplja od primanja tročlane porodice koja je na granici apsolutnog siromaštva", objašnjava Bradaš.

Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Fondacijom Centar za demokratiju sprovodi aktivnosti socijalne komponente Platforme za opštedruštveni dijalog "Održivi razvoj za sve".

Platforma je uspostavljena uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke, a u okviru projekta "Reforma javnih finansija-Agenda 2030" koji sprovodi GIZ.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading