ŠTA ĆE BITI SA SLAVAMA? Doktori otkrivaju kako će proteći slavlja i upozoravaju na jedno!
Alo

S druge strane, svi se slažu da nije realno očekivati od ljudi da odustaju od slavljenja slave, te treba naći neko optimalno rešenje, to jest proslavu sa manjim brojem gostiju koji bi se smenjivali, tako da ni u jednom trenutku u prostoriji ne bude više od petoro-šestoro.

DŽABA PRIČALI

Prošle godine u ovo vreme lekari su slali upozorenja da se obeležavanje slave prilagodi situaciji u kojoj korona divlja. Nažalost, ne bi se reklo da smo ih poslušali, s obzirom na to da je, primera radi, broj mrtvih od korone na dnevnom nivou od oktobra do decembra drastično povećan. Tako je 1. oktobra samo jedan pacijent preminuo, dok je samo dva meseca kasnije, 15. decembra 2020, umrlo 49 ljudi. Pet dana kasnije ta brojka se popela na 54, a krajem meseca čak na 59.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, ovako je govorio prošlog oktobra.

- Slave treba organizovati, tu nema dileme. Potrebno je da svaki domaćin razmisli kako će stvoriti uslove, kako će se bezbedno odvijati to važno porodično slavlje - poručio je Tiodorović, i naglasio da svaki domaćin treba da krene od toga kolika mu je prostorija gde slavi, koliko gostiju tu može da primi.

I u godinama pre pandemije korone broj obolelih od gripa skakao je nakon najvećih slava, poput Svetog Nikole, o čemu je govorio dr Predrag Kon.

DELTA SOJ OPASNIJI

Otežavajući faktor u odnosu na prošlu godinu je i to što sada hara delta soj, koji je mnogo zarazniji od vuhanskog i britanskog, koji je kasnije bio dominantan. Virusolog Ana Banko precizira da je delta soj izuzetno opasan jer se lakše prenosi, pa je veći i broj zaražavanja.

- Na početku se vuhanski soj mogao preneti na jednu ili dve osobe, sada se delta varijanta koronavirusa prenosi s jednog zaraženog i na osam osoba. Virus prenose svi, pa i vakcinisani, zbog čega su ovi talasi veći nego što smo mogli da pretpostavimo pre šest meseci. U malom prostoru ostaje veća količina virusa koja se prenosi - upozorila je dr Banko.

Ovoga se pridržavajte

1. Dovoljno je čestitati slavu, ne moraju se ljubiti gosti i domaćini

2. Organizujte goste u nekoliko grupa u različitim terminima

3. Probajte da razdvojite goste, odnosno stolice na kojima sede, na maksimalnu moguću udaljenost

4. Ukoliko imate više prostorija u stanu, razdvojte goste i na taj način

5. Sveća, kandilo i tamjan treba stalno da gore jer emituju pozitivne jone i na neki način sterilišu vazduh

6. Nemojte ići na slavu ukoliko imate makar i najmanji simptom (promukli ste, curi vam nos, boli vas glava...) 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading