"LAZANSKI" POSTAJE "EKSELENCIJA"? Najmoćnije srpsko borbeno vozilo dobija novu verziju
Foto: Ilustracija

"Lazanski" je najsofisticiranije i najmodernije teško oklopno vozilo, koje je razvilo preduzeće "Jugoimport SDPR", a ime je dobilo po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom.

 

Iako se navodi da je novo oklopno vozilo je zapravo modifikovana verzija postojećeg "lazara 3", razlike između "lazara 3" i "lazanskog" vidljive su i golim okom. 

Težina i dimenzije

"Lazanski" je nešto veći od Lazara, deluje zastrašujuće, a mnogi su komentarisali da više deluje kao "tenk" nego borbeno vozilo. Taj utisak nije samo zbog topa od 57mm, već i zbog utiska koji ostavlja stojeći pored "lazara 3".

- Bruto težina vozila: 26 do 36 tona
- Dužina: 8 metara
- Širina: 3,2 metra
- Visina: 2,6 metara
- Broj sedišta: do 13

Balistička i protivminska zaštita

Napredak je ostvaren i u pogledu zaštite vozila. "Lazanski" garantuje miran prevoz vojnicima i deluje neuništivo. Lazanski ima potpuni oklop. Prozora nema. Njegovih osam točkova moćno su spremna da idu kroz najnepristupačnije predele.

- Protivminska zaštita Stanag nivo 4a i 4b

- Balistička zaštita Jugoimport paket zaštite u skladu sa standardom Stanag, nivo 4; Jugoimport paket zaštite i skladu sa standardom Stanag nivo 5 i 6 - u razvoju

- Zaštita od zrna kalibra 7,62 mm sa svih strana
- Zaštita prednjeg luka od zrna kalibra 30 mm

Oružje

Najmoćnije srpsko borbeno vozilo nosi top kalibra 57 milimetara. Moćni top koristi probojnu municiju koja je izuzetno silna i može da probije i oklop lakih tenkova. To je razlog zbog kog "lazanski" ostavlja utisak tenka. Može poneti i razne mitraljeze, trenutno je na njemu mitraljez 7,62 mm, koji gađa brzinom 80 metaka u minutu.

- Naoružanje: Automatski top 57 mm, Mitraljez 7,62 mm
- Brzina gađanja: 80 metaka u minutu
- Domet (km): Vertikalni - do 7,5 Horizontalni - do 14,5
- Municija: Automatski top - 80, Mitraljez - 500

Moćno vozilo biće još silnije kada dođe do razvoja njegove amfibijske verzije koja će uskoro biti završena, a tada će to vozilo biti prava "ekselencija". 

Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je 3. avgusta u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, pisac i diplomata. Njegova ekselencija bi sigurno bila ponosna na novo vozilo koje je razvilo preduzeće "Jugoimport SDPR", a svima ostaje žal što nećemo čuti čuvenu rečenicu koja najbolje opisuje "lazanskog" - Pa, to je fantastično!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading