Čačak ima svog Šurdu, oštrim potezima presuđuje bradi i brkovima: Miroslav je jedini berberin u Moravičkom okrugu, a njegova radnja svaki dan je puna (FOTO)
Foto: RINA

 

Modni trendovi koji su vratili populanost brkovima i bradi na muškim licima idu mu u prilog, pa se danas mnogi odlučuju da svoj imidž ne prepuštaju slučaju ni električnim brijačima, već veštiim rukama vrsnog berberina.

„Tačno je da brijač ili električna mašina rade svoj posao sasvim pristojno, ali ništa ne može da se poredi sa brijanjem u specijalnoj stolici, kod majstora svog zanata, sa četkom, oštricom i laganim potezom smirene ruke. Stari sapun, četkica  i britva neizostavni su rekviziti i naravno neophodno je savladati poteze. Osim nekih malih novina u zanatu, u svemu ostalom se poštuje tradicija i radi kao što se radilo nekad“, rekao je Miroslav Bugarčić zvani Bugi.

Jedina berbernica odiše duhom starih vremena, sa zidova se smeše vremešne fotografije i rekviziti koji su davno prestali da se upotrebljavaju, ali su i dalje kod mnogih žive uspomene. Miroslav je uložio mnogo truda da svaki detalj bude na svom mestu. Osim što dođu da srede bradu, brkove i frizuru mušterije kod Bugija često svraćaju i na kaficu i čašicu razgovora.

„U ovom brzom vremenu sve više je onih koji namerno odvoje pola sata da posvete sebi i odmore. Da imaju neki ritual koji ih ispunjava. Na taj način spajaju i lepo i korisno. Cene su svakako pristupačne i ne sumnjam da će posla biti. Kad se nešto radi iz ljubavi siguran sam da mora biti uspešno“, kaže berberin.

Miroslav posao na počinje bez šoljice kafe i to u velikoj šolji, u gradu na Moravi već ga zovu Šurdom, a on se ipak nada da neće uskoro, kao lik iz popularne serije Vruć vetar poželeti „da ode u Grčku i da nikog ne gleda“. Iako više ne svira aktivno i harmoniku je ostavio kući, u berbernici se često čuje muzika i pesma.

„Ovde mi je mala usna harmonik, pa kad se posao završi i ako mušterije odluče da posede onda zasviram i dobiju i muzičku želju gratis“, kaže kroz osmeh Miroslav.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading