TEŠKOĆE ZBOG NOVOG ZAKONA O BOLOVANJU Procedura komplikovanija, možete da ostanete bez plate ako ne ispunite jednu stvar
Alo/ Ilustracija

Prema novim pravilima o zdravstvenom osiguranju, dovoljno je da u rubrici gde se upisuje dijagnoza stoji: bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest. Ovo je dovelo do zabune prilikom otvaranja bolovanja, jer pojedini domovi zdravlja više ne upisuju šifre, ali ih RFZO i dalje traži.

"Imali smo situaciju da su zaposleni morali dva puta da idu kod izabranog lekara, jer je Fond tražio dijagnozu na doznaci za ona bolovanja koja Fond plaća, s obzirom na to da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju propisano da se u postupku naknade zarade unosi i dijagnoza bolesti, a ne samo razlog", navodi Vesna Latinović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Naime, kolika će biti isplata nadoknade za bolovanje, u pojedinim slučajevima upravo zavisi od šifre bolesti. Mnoge firme zaposlenima obolelim od kovida isplaćuju punu platu, ali ako šifre na doznakama nema to ne mogu da urade, jer ne znaju o kojoj bolesti je reč.

Zato je Fond poslao dopise svojim filijalama i zdravstvenim ustanovama da se do elektronskog povezivanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i ISIS-a na doznakama upisuje i dijagnoza bolesti. U domovima zdravlja, takođe, kažu da su im dolazili pacijenti koje su poslodavci slali da se upiše šifra bolesti.

"Zbog trenutne epidemijske situacije ostalo je da to bude na osnovu dogovora između poslodavca i našeg pacijenta. Ono što je na nama jeste da upišemo šifru kovida i bolesti koje su u korelaciji sa kovidom. Da bi poslodavac isplatio 100 odsto bolovanje", ističe dr Aleksa Živković, lekar opšte prakse.

Milan Marković, poverenik za informacije od javnog značaja, kaže da podržava novi Pravilnik, posebno deo koji se odnosi na obrazac o bolovanju, a koji je u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. Kaže da se na taj način sprečava zolupotreba podataka.

"To ne bi trebalo da spreči Republički fond za zdravstveno osiguranje da može da utvrdi koliku naknadu za odsustvo sa rada treba da isplati tom osiguraniku zbog toga što je deo te potvrde i rubrika u kojoj se unosi dužina bolovanja, znači vreme trajanja od–do, a nadležni medicinski radnik dužan je da upiše procenat naknade koji treba da bude isplaćen", objašnjava Marinović i dodaje da doznake treba dase izdaju elektronski, za šta ćemo morati da čekamo još nekoliko meseci, a krajem septembra stižu i nove doznake. 

Komentari (0)

Loading