POHRANJENI POSMRTNI OSTACI VOŽDA STRATIMIROVIĆA! ĐURĐEV SE ZAHVALIO PASTORU NA PODRŠCI Jedan je od najzaslužnijih što imamo prijateljske odnose sa Mađarskom
Privatna arhiva

 

Posmrtni ostaci pohranjeni su u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, a preneti su iz Beča, gde je sahranjen 1908. godine, čime je ispunjena poslednja generalova želja, koju je izrazio neposredno pred smrt u svojim memoarima „Uspomene".

Predsednik Odbora za pohranjivanje posmrtnih ostataka Ðorđa Stratimirovića i predsednik Srpske lige Aleksandar Ðurđev rekao je da je milošću božijom i voljom narodnom ispunjen amanet vožda Ðorđa Stratimirovića.

- On je danas ovde pred nama i mi pred njim. Ne mogu, a da se ne zahvalim svima koji su pomogli I podržali da ovaj poduhvat i bude sproveden - rekao je Ðurđev koji se zahvalio svim državnim zvaničnicima, sveštenstvu – patrijarhu Porfiriju, vladici sremsko Vasiliju, vladici Justinu koji je služio liturgiju, predsedniku Srbije i vrhovnom komodantu Aleksandru Vučiću, kao i predsedniku Vlade AP Vojvodina Igoru Miroviću, gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, kao i svima drugima koji su pružili podršku, a pre svega predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru.

- Gospodin Pastor uživa ogroman ugled kod naših građana, on je jedan od najzaslužniji danas što mi u našem vremenu u kojem živimo, radimo i obitavamo imamo sjajne prijateljske odnose sa susednom Mađarskom. Vožd je morao da prođe teritoriju Austrije i Mađarske koja se sa dostojanstvom odnosila prema njegovim posmrtnim ostacima – rekao je Đurđev i pozvao predsednika skupštine AP Vojvodina Ištvana Pastora da se i dalje trudi jer su Srbi i Mađari u 21. veku potrebniji jedni drugima nego ikada ranije.

Praunuk vožda Đorđa, Ivan Stratimirović rekao je da suze u očima porodice Stratimirović jesu danas suze radosnice.

- Suza radosti i ponosa što se ispunila zapovest našeg vožda da bude sahranjen u Sremskim Karlovcima gde je on kao politicka ličnost i potekao - rekao je Ivan Stratimirović koji se u ime porodice zahvalio srpskom narodu, srpskoj pravoslavnoj crkvi, eparhiji sremskoj, vojsci, opštini Sremski Karlovci, republičkoj, pokrajinskoj i gradskoj vlasti, centru za razvoj Šajkaske i Odboru za povratak posmrtnih ostataka velikog vožda i naglasio da će porodica Stratimirović ostati odana srpskim interesima i naciji.

Inicijativa o ekshumaciji potekla je od njegovih potomaka, a ekshumaciju je organizovao predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Ðurđev.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretari, kao i potpredsednik Skupštine Srbije Stefan Krkobabić došli su da odaju počast slavnom voždu u sabornom hramu, kao i veliki broj građana.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading