DARIJA KISIĆ OBRADOVALA PENZIONERE Lepe vesti za najstarije sugrađane
Printscreen/TV Prva

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je rast realne vrednosti penzija od najmanje dva do tri procenta godišnje stabilan, a da će Vlada Srbije nastojati da to povećanje u narednom periodu bude i veće.

Ministarka je prisustvovala 7. kongresu Sindikata penzionera Srbije i tom prilikom poručila da penzioneri čine snagu ovog društva i da su njihova iskustva i znanja neophodni kako bi Srbija i dalje napredovala.


Ona je navela da je obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje jedan od najvećih sistema u državi i da trenutno obuhvata više od 2,7 miliona osiguranika i 1,7 miliona korisnika penzija i drugih prava.

Ministarka je naglasila da se tokom meseca maja i juna, po prvi put od osnivanja fonda desilo da nije bilo dotacija za isplatu penzija kada su u pitanju onaj većinski deo penzionera koji su pripadali kategoriji zaposlenih.

„Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, rast ekonomske aktivnosti u zemlji, praćen rastom zaposlenosti i zarada, rezultirao je rastom prihoda od doprinosa, što je dovelo do pada deficita u finansiranju isplate penzija, a time i smanjenja iznosa dotacija iz budžeta, kojima se obezbeđuje redovna isplata penzija i drugih prava koja isplaćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje“, istakla je ona.

Navela je da se od novembra 2018. godine korisnicima nižih iznosa penzija isplaćuje novčani iznos kao uvećanje uz penziju, kao i da se svake godine obezbeđuje najmanje jedna dodatna isplata korisnicima penzija.

Ona je kazala da se, uprkos izazovima, tokom prethodne i ove godine nijednog trenutka nije dovodila u pitanje redovna isplata penzija i drugih davanja.

"Penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju su redovno usklađeni u januaru ove godine, na način predviđen zakonom, a naredno usklađivanje će uslediti u januaru 2022. godine“, istakla je ministarka.

Dodala je da su penzioneri prošle godine imali dve dodatne jednokratne isplate, da je ove godine bila jedna.

Istakla je da je za prvi deo naredne godine je najavljena jednokratna isplata od 20 hiljada dinara, što će biti najveća jednokratna isplata do sada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading