KRALJICA ELIZABETA JE BILA KUMA NA KRŠTENJIMA Crkva Svetog Save - Najveći srpski Hram u Velikoj Britaniji
Shutterstock

Većina Srba se naselila u Londonu uglavnom odmah posle Drugog svetskog rata. To su mahom bili bivši ratnici, saveznici britanske vojske, koji su došli u Englesku ne želeći da se vrate u domovinu gde je zavladao komunistički režim.

Nedugo posle rata, zahvaljujući pomoći kraljice Marije Karađorđević, zatim Engleskinje ledi Pedžet, velike prijateljice srpskog naroda u oba svetska rata, ljubavi, trudu i  dobrovoljnim prilozima svih parohijana, crkva je otkupljena i preuređena za bogoslužbenu upotrebu Srpske pravoslavne crkve. O Vidovdanu 1952. godine, crkvu je osveštao sv. episkop Nikolaj (Velimirović). Ukrašena je lepim freskama koje su kopije fresaka sa zidova srednjevekovnih srpskih manastira.  Ikonostas u duborezu od orahovog drveta je rad ohridskog duboresca Cvetana Nikolovskog, a urađen je po projektu arhitekte Dragomira Tadića iz Beograda.  Ikone je oslikao đakon Marko Ilić. Mozaik sa likom Sv. Save na prednjem delu crkve je rad Snežane Jovčić-Olđa iz Pančeva.

Crkvu Sv. Save u Londonu posetili su Njeno kraljevsko veličanstvo  Elizabeta II i Njegovo visočanstvo princ Filip  u julu 1957. godine, povodom  krštenja Marije Tatjane, ćerke jugoslovenskog princa Andrije Karađorđevića. Crkvu Sv. Save su posetila i dva blaženopočivša srpska patrijarha. Tako je 14. avgusta 1969. godine u kanonskoj poseti bio patrijarh srpski German, a 29. septembra 2002. bio je i patrijarh srpski Pavle prilikom proslave 50-godišnjice od osvećenja crkve.

Pored članova srpskog kraljevskog doma Karađorđevića, parohijani crkve Sv. Save u Londonu bile su i mnoge poznate ličnosti: pravnik Slobodan Jovanović, književnik Miloš Crnjanski, istoričar Miodrag Purković, prof. Miodrag Stajić, diplomate Kosta Pavlović i prof. Vladeta Janković i drugi.

U okviru Crkvene opštine postoji Crkvena nedeljna škola koja je osnovana 1962. godine zalaganjem Dragomira Petrovića-Uče. U njoj naša deca uče srpski jezik, istoriju i pravoslavnu veronauku. Takođe, pri crkvi postoji i crkveni hor „Sv. Sava“, folklorna grupa „Rastko“ i Kolo srpskih sestara „Kosovka devojka“. Pored same crkve, zalaganjem prote Miloja Nikolića, bivšeg paroha londonskog, izgrađen je 1972. godine Dom episkopa Nikolaja sa službenim prostorijama i crkvenom salom za parohijane.

Crkva Svetog Save sazidana je 1903. godine kao anglikanska crkva posvećena Svetom Kolumbi. Kasnije je preuređena za službu Srpske pravoslavne crkve. Osvećenje je izvršeno 1952. godine. Činodejstvovao je veliki srpski teolog i mislilac, odskoro i svetitelj, vladika Nikolaj Velimirović . Građevina je vrlo prostrana, sa skromnim enterijerom od cigle. Ukrašena je prelepim freskama koje su mahom kopije dela sa zidova srpskih manastira 13. veka sa područja Kosova i Metohije. Posebno je vredno pomenuti ikonostas, izrađen u duborezu od orahovog drveta i bogato ukrašen ikonama. Na dva panela su oslikana dva velika srpska sveca, Sveti Sava i otac mu Sveti Simeon.

Ispred oltara su dva trona, takođe izrezbarena u orahovini. Jedan je namenjen vladici, a drugi kraljevskoj porodici. Na kraljevskom tronu su često sedeli članovi naše kraljevske porodice dok su živeli u izbeglištvu u Londonu, a na tom tronu sedela je kraljica Elizabeta Druga. Jula 1957. godine ona i princ Filip bili su kumovi na krštenju Marije Tatjane, ćerke jugoslovenskog Princa Andrije.

To nije bilo prvi put da je britanska kraljica bila kuma na krštenju člana naše kraljevske porodice. Dvadeset četvrtog oktobra 1945. godine, onda još uvek princeza, Elizabeta i Njegovo visočanstvo kralj Džordž Šesti bili su kumovi princu Aleksandru, sinu kralja Petra Drugog, što je još jedan primer jake veze između britanskog i srpskog naroda.

Crkvena nedeljna škola je vrlo dobro posećena. Tu đaci svih uzrasta uče srpski jezik, istoriju i bogosloviju. U školi radi deset učitelja dobrovoljaca. Srpsku crkvu i susednu zgradu Srpske zajednice redovno posećuju i britanske škole da bi učili o pravoslavlju i srpskoj kulturi. Kolo srpskih sestara, crkveni hor, škola folklora, omladinska zajednica i duhovna grupa Sveti Alimpije Stolpnik svi zajedno sačinjavaju srpsku kulturnu zajednicu.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading