Vremenska prognoza
Foto: Alo/Alo/ Ilustracija

Danas ujutro na zapadu, jugozapadu i severozapadu povećanje oblačnosti, ponegde uz kišu ili pljusak. Nad ostalim predelima veći deo dana pretežno sunčan i topao. Posle podne i uveče i nad ostalim delom regiona naoblačenje, ponegde uz kišu, a biće uslova i za grmljavinske pljuskove.

Jutarnja temperatura od 8 do 17 stepeni C, najviša dnevna od 26 do 30 C.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, toplo, tokom dana uglavnom suvo. Uveče i u toku noći jače naoblačenje sa kišom ili pljuskovima. Vetar slab, istočni i jugoistočni, uveče i u toku noći u skretanju na zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 14 do 17, najviša dnevna oko 28 stepeni.

Pogoršanje bi u toku noći ka utorku zahvatilo veći deo regiona, a u utorak tokom dana i njegov krajnji istok.

Modeli su večernjim ažuriranjem smanjili količinu kiše i u koliko se ovakve  procene ostvare ova promena će aspekta količine kiše biti zanemarljiva jer se nad velikom delom regiona ne očekuje preko 10mm taloga,a nad značajnim delom neće pasti ni 5mm taloga. Samo ponegde uz jači grmljavinski pljusak može biti nešto više kiše ali će ti predeli biti prostorno vrlo ograničeni.

Sumirano, velika suša se nastavlja da daljeg, posebno što u pouzdanom opsegu proračuna (narednih nedelju dana) nema signala za bilo kakvu konkretniju kišu.

Od drugog dela nedelje nad nama će ojačati greben anticiklona koji će nam barem do oko 04. oktobra doneti suvo i stabilno vreme.

Od utorka će svakako biti svežije uz maksimume u okviru proseka i oko 30. oktobra kada bi trebalo biti najsvežije oni bi se kretali od 14 do 20 stepeni Celzijusa.

Vetar sutra južni ali u postepenom okretanju na severozapadni, sredinom nedelje severozapadni, zatim istočni, a prema sledećem vikendu jugoistočni.

Za sledeći vikend se računa novo otopljenje te bi oko 04. oktobra makismumi ponovo ponegde mogli biti i oko 25 stepeni Celzijusa.

 

 

Posle tog datuma ima signala za moguću, konkretniju, promenu vremena uz jače pogoršanje i ciklogenezu u našoj blizini, ali j to za sada tek signal, a obziriom da cluster (prosek svih 50 članova ansamble niza ECMWF-a) nije baš sklon ciklonu u našoj blizini verovatnoća ostvarenja nije jako visoka.

Videćemo kako će se situcija narednih dana razvijati, do Evrope će oko 1. oktobra doći transformisani ostaci uragana "Sam" koji će u velikoj meri uticati na sinoptiku u prvoj dekadi meseca koji je pred nama.

Što se naredne nedelje tiće prva dva dana donose prolazne, uglavnom slabe padavine uz umereno zahlađenje. Drugi deo nedelje suv, prvo svež, a zatim sve topliji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
pekicmeki

27.09.2021 14:05

imate svu tehnologiju današnjice a nikad niste pogodili. Bolje ne govorite ništa. Samo se brukate.