TOPLANE SPREMNE Zna se datum početka grejne sezone
Alo

To je posebno važno roditeljima školaraca, među kojima je sve veći broj onih koji deo nastave prate od kuće, pa nije baš svejedno da li će ih ostavljati u hladnim stanovima.

Iz toplana poručuju da nema razloga za brigu. Ističu da su spremni za nastupajući grejni period, da će radijatori biti topli, a cene neće ići nagore.

Kako je za Alo! potvrdio direktor Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" Dejan Stojanović, toplane u Srbiji, njih oko 60, obezbedile su najveći deo energenata za predstojeću grejnu sezonu.

Od neophodnih količina gasa za predstojeću sezonu kupljeno je ili je ugovaranje u toku za 97 odsto, objašnjava on, i dodaje da su toplane nabavile i 92 odsto neophodnih količina uglja, 48 odsto komprimovanog gasa, 44 odsto drva i oko 65 odsto toplotne energije.

- Poslovodstva toplana tvrde da su remonti završeni ili se privode kraju i ne očekuju se problemi u radu - naglašava Stojanović.

Dodaje i da nema mnogo zahteva toplana za poskupljenje grejanja iako su svi energenti značajno poskupeli.

- Toplane nisu u velikom broju podnosile zahteve za korekciju cena iako su svi energenti poskupeli, čak energana u Somboru traži dozvolu za smanjenje cene grejanja od 13 odsto u varijabilnom delu i četiri odsto u fiksnom delu cene - rekao je Stojanović.

Ako bude ispod 12 stepeni, grejanje od 1. oktobra

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je toplanu na Novom Beogradu i tom prilikom istakao da je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu u glavnom gradu.

Prema gradskoj odluci, grejna sezona počinje 15. oktobra, ali Radojičić ističe da ukoliko prosečna celodnevna temperatura bude bila 12 ili ispod 12 stepeni Celzijusa, gradonačelnik ili resorni Sekretarijat za energetiku mogu da daju instrukciju da se počne s grejanjem od 1. oktobra.

- Prognoze su da će vikend biti topao, pa se ne očekuje da prosečna temperatura bude ispod 12 stepeni. Nadalje ćemo reagovati u zavisnosti od vremenskih uslova - naveo je gradonačelnik Beograda.

Skočile cene energenata

Dejan Stojanović, direktor Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, naveo je da je nafta poskupela sa oko 43 dolara po barelu u prvom kvartalu ove godine na oko 72 dolara trećem kvartalu, dok je mazut od septembra 2020. sa 54 dinara po kilogramu poskupeo na oko 78 dinara. Gas je u prvom kvartalu ove godine koštao oko 228 dolara za 1.000 kubika, a u trećem kvartalu cena je porasla na nešto više od 300 dolara na 1.000 kubika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading