Onlajn nastava i sedenje kod kuće uništili đake u Srbiji! Ubi ih nesanica od kompa i igrica
EPA/MARTIN DIVISEK

 

Ovo istraživanje obuhvatilo je 4.097 učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole sa cele teritorije Srbije.

- Uočen je veći broj učenika koji imaju teškoće sa spavanjem u odnosu na 2018. godinu, pre korone i uvođenja vanrednog stanja i onlajn nastave. To može biti posledica izmenjenog životnog režima, smanjenog boravka na svežem vazduhu, manjka socijalnih kontakata, zabrinutosti - navodi se u ovom istraživanju.

Povećan je i broj đaka koji sve više sati provode sedeći. Samo trećina njih ispunjava minimalni kriterijum, a to je 60 minuta bilo kakve fizičke aktivnosti dnevno.

Onlajn nastava i sedenje kod kuće uništili đake u Srbiji! Ubi ih nesanica od kompa i igrica

EPA/YONHAP

 

 

- Većina naših učenika (37 do 55 odsto, zavisno od regiona) igra se igrica na kompjuteru, konzoli, tabletu, mobilnom telefonu i drugim elektronskim uređajima do dva sata dnevno, bez obzira na to da li je reč o radnim danima ili vikendu. Rizičnu grupu čine učenici koji na taj način provode vreme dva i više sati dnevno, a taj procenat dostiže 26 odsto u regionu Kosova i Metohije i 37 odsto u regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Zanimljivo je da je više prekomernog gledanja televizije (ne računajući nastavu), različitih zabavnih videa, Jutjuba i sličnih sadržaja uočeno tokom radnih dana nego vikendom - stoji u rezultatima istraživanja.

Da ne bude sve tako crno, nastava na daljinu vratila je jednu zdravu naviku među đake. Sada mnogo više njih redovno doručkuje ujutru.

- Većina učenika sada doručkuje svakog dana tokom radne nedelje, više od 80 odsto u svim regionima, osim u Vojvodini gde je to manje (73 odsto) - zaključak je istraživanja.

NEKIMA ODGOVARA

Komentarišući to što onlajn nastava i sedenje kod kuće ne samo da menjaju fizičku aktivnost dece, već utiču i na njihovu psihu, psiholog Aleksandra Janković konstatuje za Alo! da verovatno ne postoji niko ko je zadovoljan činjenicom da deca prelaze na onlajn, ali da su jednostavno takve okolnosti. 

- Veliki broj dece se radovao ponovnim kontaktima, susretima, vraćanju u normalu u školi, tako da je sada ponovni prelazak na onlajn za njih prilično razočaranje i frustracija. Kad prelaze na onlajn, to ne znači da je socijalna komunikacija potpuno onemogućena, da ne mogu da se viđaju. Ako su bliski, a ima dovoljno prostora, možda mogu i da se organizuju da rade onlajn u parovima. Prosto da nađu način da prevaziđu ovo što im veoma teško pada. Istini za volju, ima i određeni broj đaka kojima je onlajn učenje mnogo komotnije, kojima to više odgovara i koji se tome raduju. I roditelji treba da utiču na decu da se druže sa vršnjacima, naravno, u bezbednim okolnostima - zaključuje naša sagovornica.

Onlajn nastava i sedenje kod kuće uništili đake u Srbiji! Ubi ih nesanica od kompa i igrica

Alo

 

 

Roditelji u klinču

Onlajn nastava i korona pravila, koja određuju režim rada u školama doveli su i do svađa među roditeljima. Tako su se mnogi našli u klinču po raznim pitanjima. Između ostalog, rasprave se vode oko odlaska u školu ili učenja na daljinu, zatim toga koliki broj zaraženih učenika u odeljenju treba da bude granica za prelazak na onlajn, potom ko će da čuva decu koja ne idu u školu kad roditelji rade...

Takođe, polemiše se i oko toga što neki roditelji smatraju da prosvetni radnici ništa ne rade kad je nastava onlajn, da li je ocenjivanje pravedno kad deca nisu u školi i slično.

 

Neki od rezultata

50% učenika ide na spavanje tek posle ponoći

5% učenika ide na spavanje u devet

37% đaka u Šumadiji igra igrice dva i više sata dnevno

33% učenika ima makar 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading