METEOROLOG TODOROVIĆ SAOPŠTIO PROGNOZU ZA OKTOBAR I NOVEMBAR Sledi promena vremena, a onda naglo zahlađenje sa SNEGOM
Printscreen

"U ovo doba godine u tim delovima zna da bude snega, čak i na kraju avgusta. To je bio granični trenutak da li će da pada sneg ili kiša", pojasnio je on.

To što je juče pao sneg na Kopaoniku i Staroj planini Todorović smatra predznakom da smo završili sa toplim delom godine.

"Ulazimo u hladnu polovinu godine. Sneg koji je padao nije se zadržao, prve pahulje su značile svežinu, da ne kažem hladnoću", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, za meteorologe jesen stiže 1. septembra, pa su tako septembar, oktobar i novemar jesenji meseci.

"Sledi promena vremena u smislu značajnog otopljenja. Jutra hladna a danju toplo, a u subotu 26. i 27. i natprosečno toplo sa maksimalnim temepraturama blizu 30 stepeni",rekao je on.

Prognoza za narednu nedelju

Todorović je najavio da sledeće sedmice stiže zahlađenje i da će temperature biti od 17-22 stepena, a u većini dana bi bilo suvo, pretežno sunčano, što se naziva Miholjsko leto.

"Gledajući količine padavima do sad, nastavlja se sušni period koji je počeo krajem juna, ali manjak padavina postoji 3. mesec. Sušni period će se nastaviti u septembru, a kiša stiže u novembru", rekao je on.

Kako kaže, neminovno je da će u oktobru biti prvi mrazevi, duvaće košava, imaće i magle.

"To su prvi znaci da ulazimo sve dublje u jesen uz napomenu da će biti miholjskog leta. Kalendar čini svoje, možemo da se trudimo da nagovestimo neki detalj", kazao je on.

Prvi sneg u Srbiji

Todorović je rekao da će sneg u Srbiji značajnije pasti u oktobru, ali u polovini novembra biće snega u nižim delovima brdsko-planinskih predela.

"U Beogradu će oko 25. novembra biti snega. Temperatura brzo opada, krajem septembra prosečna temperatura će biti 21 stepen, krajem oktobra 16, a krajem novembra 11 stepeni", rekao je on i dodao da stiže hladna polovina godine.

Komentari (0)

Loading