MINISTARKA VUJOVIĆ: Kroz dijalog do najboljih rešenja za smanjenje uticaja klimatskih promena
MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Vujović je istakla da je Srbija, globalno posmatrano mali emiter gasova sa efektom staklene bašte, ali je kao potpisnica Sporazuma iz Pariza dodatno prilagodila ciljeve.

-  Spremni smo na povećanje klimatske ambicije u okiru revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa prema zahtevima Sporazuma iz Pariza, i posvećeni ambicioznijem cilju, da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe emisija iz 1990. godine. Prvi korak smo napravili u martu usvajanjem Zakona o klimatskim promenama, a sada radimo na podzakonskim aktima, koji će identifikovati uticaje i mere za najranjivije sektore. Kako bismo uspešno ostvarili taj cilj, želimo da oformimo mrežu partnerstava, da čujemo predloge i podstaknemo diskusiju, a tu vidim važnu ulogu i današnjeg dijaloga – rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo u partnerstvu sa Programom UN za razvoj, realizuje niz projekata koji su osnova za pozicioniranje Srbije kao regionalnog lidera u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

- Donošenje međusektorskih strateških dokumenata je još jedan korak u sprovođenju ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan. Značajan pomak napravljen je i formiranjem novog sastava Nacionalnog saveta za klimatske promene, u čijem radu učestvuju predstavnici ministarstava, akademske zajednice, civilnog sektora. Prva sednica ovog tela je održana juče, a očekujem da ćemo kroz dijalog, u okviru Saveta, dolaziti do najboljih rešenja. Uspeh različitih inicijativa koje sprovodimo, doneće Srbiji osnov za investicije, nova zelena radna mesta i inovacije u privredi, uz istovremeno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. I to je cilj kojem smo potpuno posvećeni – rekla je Vujović.

Komentari (0)

Loading