RAT NA POMOLU Tumačenje Vrhovnog suda o kreditima podiglo tenzije, advokati prete blokadom
Alo

Ovo je poruka advokata i udruženja bankarskih klijenata, koji najavljuju proteste i, ako bude trebalo, štrajk i blokadu pravosuđa, nakon što je Vrhovni kasacioni sud (VKS) odlučio u korist banaka.

Podsetimo, u petak je objavljeno mišljenje VKS po kojem je dozvoljeno naplaćivanje naknade za obradu kredita u procentualnom iznosu, kao i osiguranja stambenih zajmova kod NKOSK (Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita).

SUPROTAN STAV

Pre tri godine, međutim, VKS je izneo suprotan stav, nakon čega je veliki broj građana tužio banke. Mnogi su u međuvremenu dobili sporove i povraćaj novca. To sada otvara mnoga pitanja, između ostalog i da li će klijenti kojima su banke već vratile novac sada morati da vraćaju pare, pa još sa kamatom. Iz Udruženja banaka tvrde da toga neće biti. Takođe, kako navode iz Udruženja banaka, banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog budućeg ishoda spora od druge strane ne naplaćuju troškove koje su same imale.

S druge strane, advokati, koji će biti na gubitku jer su zastupali klijente u sporu protiv banaka i naplaćivali troškove, smatraju da je VKS pogazio svoj raniji stav pod pritiskom. Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac tražio je hitan sastanak sa predstavnicima VKS i, prema informacijama do kojih je došao Alo!, taj sastanak bi mogao da bude realizovan narednih dana. Ispred VKS, inače, već juče je održan protest grupe advokata i građana. 

TREĆI POKUŠAJ

Poznati advokat Mateja Čajić kaže za Alo! da je odluka VKS treći ovogodišnji pokušaj bankarskog lobija da spreči građane da povrate svoje naknade koje su im banke nezakonito naplatile:

- Formalno, pravna shvatanja VKS ne obavezuju nižestepene sudove, već predstavljaju uputstvo, međutim, u stvarnosti, nižestepeni sudovi će monolitno primenjivati stav VKS. Reakcija advokature mora biti i mudra i snažna. U svakom slučaju, užurbano ističe vreme za rešavanje problema, pre nego što advokatura kao odgovor na novonastalu situaciju ne zaustavi pravosudni sistem, za šta se kroz istoriju pokazalo da ima kapaciteta.

Šta će se dalje dešavati

1. Okončani sporovi

Banke neće tražiti reviziju okončanih postupaka, iako bi po zakonu na to imale pravo

2. Sporovi u toku

Kako sada stoje stvari, ako protest advokata nešto ne promeni, građani čiji spor sa bankom nije okončan na kraju će ga izgubiti. U praksi, sud stranku koja izgubi spor obavezuje da plati troškove drugoj strani, s tim što su banke najavile da to neće tražiti od klijenata

3. Budući sporovi

Ko dosad nije tužio banku sada svakako ne bi trebalo u to da se upušta

Komentari (1)

Loading
Analiticar iz butika

21.09.2021 10:13

Jednom recju BANKSTERI