FESTIVAL SRPSKE TRPEZE SUTRA U SKADARLIJI Jedinstvena prilika da probate specijalitete iz svih krajeva Srbije

 

Udruženje „Čuvari ognjišta“, uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradske opštine Stari grad i podršku turističkih organizacija Srbije i Beograda, danas u Skadarliji organizuje manifestaciju Festival srpske trpeze.

Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa i predstavi našu trpezu kao istinski srpski turistički brend.

Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala, čiji je medijski pokrovitelj Alo!, predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.

Od 11 do 21 čas duž čitavog prostora Skadarlije izlagači će ponuditi specijalitete naših krajeva uz pića iz tih regija, a poseban prostor i pažnja je data pobednicima festivala. Beograđanima i gostima Beograda svoje proizvode i turističku ponudu predstaviće najbolji predstavnici eminentnih festivala hrane koji neguju srpske ukuse iz raznih regija Srbije i Republike Srpske. Pored „zaječarskog piva“ i bureka uz jogurte „moja kravica“, na festivalu će svoje proizvode izložiti i razni proizvođači suhomesnatih proizvoda, sireva, proizvoda od pečuraka, rakije, slatkiša, meda...

Promo

 

Devet eminentnih skadarlijskih restorana takmičiće se u pripremanju specijaliteta. Ocenjivaće ih tim renomiranih, licenciranih sudija. Sva takmičarska jela će biti na raspolaganju za konzumaciju posetiocima festivala od 17 časova, kada će zvanično i biti proglašeni pobednici. Prihod od konzumacije ovih specijaliteta ide u dobrotvorne svrhe.

Dr Vidoje Golubović održaće zanimljivo predavanje uz prezentovanje istorijskih fotografija „Mehane i kafane starog Beograda“.

Festival obiluje bogatim kulturno-umetnički programom koji će voditi glumac Saša Đurašević. Nastupaju mnogi umetnici iz raznih krajeva srpskog sveta. Program otvaraju tamburaši iz Subotice, a tokom dana će gostima festivala osvetliti duh starogradskih pesama čuveni skadarlijski orkestar „Skočajić“. Lik Branislava Nušića osvetliće nam glumac Milan Milosavljević, a Đuru Jakšića će predstaviti pesnik Milan Gajić. Glumica Ljiljana Jakšić će nam dočarati vreme skadarlijskih boem dama.

Satnica festivala

11.00 Svečano otvaranje, kulturno-umetnički program

12.00 Nastup KUD Piskavica, predstavljanje TO Republike Srpske

14.00 Skadarlijska boemska poezija

14.30 Tradicionalne igre i pesme

16.00 Dr Vidoje Golubović „Mehane i kafane starog Beograda“

17.00 Proglašenje pobednika u pripremanju specijaliteta nacionalne kuhinje, konzumacija pobedničkih jela uz kupljene vaučere, kulturno-umetnički program

21.00 Svečano zatvaranje

 

KUD „Piskavica“ predstaviće se zanimljivim scenskim programom, pojac Ljuba Manasijević podsetiće nas pored ostalog i na velike hitove koje je komponovao, a TO „Žagubica“ predstaviće eminentne umetnike srpske tradicije.

Poznati reper Đus, u tandemu sa mladim kuvarskim nadama i uz bodrenje poznatih TV i radio voditelja, pripremaće srpska nacionalna jela uz obilje muzike.

Hor učenika veronauke Leve obale Dunava „Sveti Simeon Bogoprimac“ će izvesti dve pesme koje je napisao njihov veroučitelj.

U okviru ovogodišnjeg Festivala srpske trpeze svoje proizvode predstaviće i učesnici manifestacije Vinofest. Ova smotra vitezova vina i rakije organizovaće i povorku u svečanim odorama i insignijama - medaljama sa zastavama - barjacima od Kuće Đure Jakšića do Skadarlijske česme i nazad.

Komentari (0)

Loading