deca
Shutterstock

 

Svako deveto dete koje oboli od koronavirusa imaće produženi kovid, tvrde izraelski lekari. Ovaj podatak šokirao je stručnjake širom sveta jer umnogome menja dosadašnji stav da se najveći deo dece od korone oporavlja za manje od sedam dana, a da je produženi kovid u tom uzrastu gotovo na nivou statističke greške.

Prema velikoj studiji sprovedenoj u Izraelu, 11,2 odsto dece u toj zemlji koja su preležala virus sada pate od dugog kovida. Među njima, 30 odsto je onih koji prijavljuju kognitivne, mentalne probleme. 

GODINE SU VAŽNE

Izraelsko istraživanje obuhvatilo je 13.864 dece uzrasta od tri do 18 godina koja su se oporavila od virusa. Po starosnoj strukturi, posmatrano u periodu od šest meseci nakon oporavka od korone, triput je više onih s dugim kovidom u populaciji od 12 do 18 godina nego kod dece mlađe od 12 godina. Takođe, simptomi su izraženiji kod mališana sa težom kliničkom slikom. 

Do sada, inače, u Izraelu je na testu pozitivno bilo oko 200.000 dece. Polovina njih nije imala nikakve simptome.

Da dugi kovid nije nešto što se izuzetno retko dešava, potvrdila je svojevremeno i novinarka Jelena Gajšek. Ona je podelila na svom Fejsbuk profilu priču o borbi koju je njen 10-godišnji sin vodio sa posledicama koronavirusa.

- Dva meseca posle konstatovanja kovida 19 Andrej ima temperaturu i do 40, smršao je preko šest kilograma i borba sa postkovidom traje i dalje. Ima 10 godina i do sada nije primao antibiotike i nije bio bolestan ako izuzmemo atopijski dermatitis. Zamislite šta ovaj virus radi odraslima i starima ako deca ovako stradaju? - poručila je poznata novinarka.

Što se tiče broja dece u Srbiji zaražene koronom, njihov broj raste iz dana u dan. To se, između ostalog, vidi i po broju škola koje prelaze na onlajn nastavu, odnosno na model u kojem se kombinuje dan u školi i dan učenja na daljinu, i tako naizmenično. 

PADAJU REKORDI

Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, ističe da je kod njih za dan kroz kovid ambulante prošlo 155 dece sa simptomima.

- To je bio prvi put da prelazimo broj 100 na Paliluli. Naravno, nisu svi oni pozitivni na testovima, međutim, prvi put su redovi, iako imamo dva pedijatra. U budućnosti će i deca dolaziti sa veoma teškom kliničkom slikom, što je već počelo da se dešava - tvrdi Stojanović.

Govoreći o zakašnjenju sa dovođenjem dece u ambulante, Stojanović napominje da roditelji najpre vode bake i deke u ambulante, a tek na kraju decu jer ona na početku imaju blaže simptome. Kako kaže, to je greška.

 

 

 

Dr Konstantinidis za Alo!:I to je razlog za vakcinaciju

 

Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije, za Alo! kaže da je nesporna činjenica da dugi kovid mogu imati i deca.

- Izraelci su se posle Indije prvi suočili sa delta sojem, pa mogu već imati relevantne rezultate koje počinju da objavljuju. Kod nas je priča sa delta sojem krenula pre mesec dana, tako da nemamo još podatke. Svakako, kod nas neće biti drugačije niti se radi o posebnom soju niti o posebnoj deci. Sve što se dešava u drugim zemljama u jednom trenutku će početi i kod nas. Epidemiološki podaci su jedan od osnovnih dodatnih razloga koji podrazumevaju da se sprovodi masovna vakcinacija i dece starije od 12 godina. Pored teških oblika koji se i kod nas javljaju sa istom učestalošću kao drugde, produženi kovid izbija u prvi plan kao indikacija za vakcinaciju.

 

 

Najčešći simptomi korone i postkovida kod dece

- glavobolja

- umor, slabost u mišićima

- curenje nosa

- kašljucanje, kijanje

  Najčešći simptomi dugog kovida kod dece

- konstantan umor

- loša koncentracija, slabo pamćenje

- nesanica, gubitak apetita

- nedostatak daha

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading