ODLUKA PADA U PODNE Ko i kad prelazi na onlajn nastavu
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Danas u podne roditelji saznaju po kom modelu će njihovo dete sledeće nedelje pratiti nastavu.

Nova odluka po kojoj će se ovo procenjivati doneta je juče, a ona podrazumeva da odeljenja sa više od 16 đaka prelaze na onlajn ukoliko je posle deljenja grupe i prelaska na kombinovani model u jednoj od grupa naknadno došlo do oboljevanja više od tri đaka.

Odnosno princip kod podeljenih odeljenja je kao za razrede do 16 učenika.

Za danas je zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka da li će biti testiranja đaka i nastavnika.

Situacija u školama alarmantna

Situacija u gimnazijma nije najbolja a broj odeljenja koji svakodnevno gubi uslov za redovno praćenje nastave prešao je 100, kaže Aleksandar Markov, presednik Foruma beogradskih gimnazija.

- Što se gimnazija tiče, po sadašnjem modelu da sa dva zaražena u odeljenju ceo razred prelazi na onlajn nastavu, imamo više od 100 odeljenja koja su prešla na onlajn nastavu, što je više od 10% ukupnog broja odeljenja na nivou Beogradskih gimnazija - kaže Markov.

On napominje da sve zavisi od škole do škole ali da je primetno da se povećava broj učenika koji su inficirani i da je zbog toga situacija zabrinjavajuća.

ODLUKA PADA U PODNE Ko i kad prelazi na onlajn nastavu

EPA/MARTIN DIVISEK

 

 

- Kakva će biti procena Kriznog štaba teško je predvideti, ali svakako da ima više proostora da se razmišlja o nekim drugim modelima nastave nego o onome što smo čuli iz medija da se poveća broj obolelih u odeljenju sa dva na četiri učenika - kaže on.

Markov ističe da iako za sada nema zvaničnih potvrda, sasvim je izvesno da će se predlog o povećanju obolelih učenika u jednom razredu usvojiti jer je veliki broj odeljenja po sadašnjem modelu prešao na nastavu od kuće.

On ističe da ako su od starta zaključili da su četiri učenika onda treba ostaviti četiri, ali ako je to već ocenjeno da su dva onda treba prilagoditi uslove rada tome i to je to, kaže on. Napominje da kako koje odeljenje otpadne tako se povećava i nemir među nastavnicima.

Sa porastom broja obolelih od korona virusa raste i broj zaražene dece a naročito školskog uzrasta, pa je tako svake nedelje sve više odeljenja na onlajn nastavi. Zbog velikog zaražavanja među đacima i profesorima od ponedeljka je Deveta beogradska gimnazija kompletno prešla na onlajn model nastave. Cilj zatvaranja škole na dve nedelje je da se zaustavi naglo širenje korona virusa.

Prelazak na onlajn sa 10% zaraženih

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da u ovom trenutku nije moguće održavatvi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način.

ODLUKA PADA U PODNE Ko i kad prelazi na onlajn nastavu

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

 

- Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model - rekao je Ministar gostujući na TV Prva.

On je podsetio da je vlada pre 15-ak dana došla do određenih zaključaka koji će omoguciti da se i ovaj model inovira i da bude još realističniji i efikasniji i predočio da je kriterijum za uvođenje on-lajn nastave da je 10 odsto učenika u odeljenju pozitivno na koronu.

Ministar Ružić je rekao da đaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.

Testiranje učenika dva puta nedeljno

Još jedna od mogućih novina, koju je najavio Ministar prosvete Branko Ružić je da se u školama uvede testiranje učenika dva puta nedeljno. Za danas je zakazan sastanak na kome bi trebalo da bude doneta odluka ta odluka.

- Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje - rekao je Ružić.

On je naglasio da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka i potvrdio da će se obrazovni sistem pridržavati tih preporuka, što važi i za nošenje maski, ali i za sve ostale mere koje budu propisane.

Prema saznanjima “Blica” ukoliko bude doneta odluka o testiranju đaka, bris će se deci uzimati iz nosa. Odluku o mogućem testiranju i načinu na koji će se izvoditi kao i po kom principu će se uzimati uzorci, donosi zdravstvena struka. Taj predlog bi trebalo da bude predočen u petak.

Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu prosvete ukoliko ovakva odluka bude i doneta to ne znači da se razmišlja o testiranju sve dece u svim školama. Takođe u ovom trenutku nije ni tema da se đaci testiraju ako ima zaraženih u odeljenju ili školi.

- Ukoliko uopšte bude doneta odluka o testiranju reč je o sticanju uvida, uzrokovanju, a kako bi se stekao bolji uvid na koji se način kreće virus unutar škola. Praktično sa Batutom bi se dobila realna slika transmisije virusa u školama - kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, za sve će biti potrebna dozvola roditelja. U Ministarstvu naglašavaju da je cilj svih napora da se omogući da đaci idu na nastavu u školske klupe i da se onlajn nastava svede na minimum.

Četvrtina đaka na onlajn nastavi

Podsetimo da je četvrtina đaka u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, na onlajn ili kombinovanom modelu praćenja nastave (delimično onlajn) a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Među tih 40 lokalnih samouprava nalaze se i pojedini veliki gradovi poput Niša sa 260.000 stanovnika (šire područje), Kragujevca sa 180.000, Novog Pazara sa 125.000, Valjeva sa 90.000, Užica sa 80.000, Jagodine sa 70.000.

Među decom najmanje kovid komplikacija

Govoreći o velikoj broju mladih koji su zaraženi, Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže da je tu primetan efekat ledenog brega – kad ima mnogo novih slučajeva, ima i dosta zaraženih u svim uzrasnim kategorijama.

- Među decom je najmanje teška klinička slika, ali se i to dešava, moguće su komplikacije kovida, naročito sistemski zapaljenski sindrom, koje se javlja nakon preležane bolesti kod dece koja imaju genetsku predispoziciju, što ne može da se zna, zato je dobro i da deca budu vakcinisana - rekao je Janković u jutarnjem programu RTS.

- Ako nije intencija da se pređe na neke druge modele nastave onda će se verovatno povećati broj zaraženih za prelazak sa redovnog na onlaj model - kaže Markov.

On objašnjava da je u ovom trenutku 40% odeljenja kojima on predaje na onlajn nastavi, a da postoje slučajevi gde je i do 70% odeljenja na nastavi od kuće, i kako kaže postoji mogućnost da se to poveća. Prema njegovom mišljenju stav Kriznog štaba je da zadrži učenike na redovnoj nastavi.

- Mislim da stav Kriznog štaba nije da se menja ovaj model i da se prelazi na onlajn tako da je moj zaključak da će oni primeniti ovu varijantu povećanja broja zaraženih. Koliko je ona dobra ne mogu da tvrdim jer nisam lekar ali ako su lekari na početku školske godine utvrdila da je brojka dva zaražena učenika kritična onda kada se vidi da se taj broj povećava i da se nastoji prilagoditi situaciji i povećati broj mi je nekako neozbiljno i dodatno unosi konfuziju - zaključuje Markov.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading