MENJA SE SEMAFOR Prelazak na onlajn uskoro po novom
Alo/ Ilustracija

 

Školski semafor po kojem se trenutno odvija nastava u Srbiji dobiće, figurativno rečeno, nove boje.

U najkraćem, modeli po kojima se određuje da li đaci idu u školu ili nastavu prate onlajn biće relativno brzo delimično modifikovani...

Prema informacijama do kojih je juče došao Alo! u Vladi Srbije i Kriznom štabu, a koje se najvećim delom poklapaju sa onim što je na televiziji juče ujutru izjavio ministar prosvete Branko Ružić, ideja je da sistem bude malo fleksibilniji.

PAŽLJIVA ANALIZA

- Konkretno, naš zaključak je da su sadašnja pravila dosta rigidna i da je preterano slati celo odeljenje na onlajn nastavu ukoliko se zarazi dvoje učenika. Jer u praksi se pokazalo da većina inficiranih đaka nije dobila koronavirus u školi - objašnjava sagovornik našeg lista iz Vlade i nastavlja:

- Takođe, imali smo u vidu iskustva nekih drugih zemalja, gde se pokazalo da škole nisu rasadnik virusa. U tom pravcu ide se na povećanje praga, što bi značilo da će škole decu slati na onlajn nastavu tek kada u odeljenju bude, na primer, petoro ili više zaraženih. Možda će to biti određeno i kroz određeni procenat, recimo 15 ili 20 odsto zaraženih u odnosu na ukupan broj dece u odeljenju.

Pažljiva analiza od opštine do opštine pokazala je, kako nam je rečeno, i da se epidemiološka situacija u školama uglavnom ne poklapa sa opštom situacijom u nekoj lokalnoj samoupravi.

MENJA SE SEMAFOR Prelazak na onlajn uskoro po novom

EPA/MARTIN DIVISEK

 

 

- To što je, recimo, neka opština u crvenoj zoni ne znači automatski da su škole pune zaraženih đaka i nastavnika. Naprotiv, uglavnom nije tako i zato ćemo verovatno odustati od automatizma po kojem smo škole prebacivali na drugi ili treći model samo zato što u opštini na čijoj su teritoriji ima puno zaraženih. E sad, teško je sve to izvagati, s obzirom na to da se situacija analizira od škole do škole, to zahteva i ozbiljne resurse. Problem je i što učimo u hodu i isto tako i menjamo pravila. Ipak, definitivno, škole nisu rezervoar koronavirusa - zaključuje naš sagovornik iz Nemanjine.

NOVO TUMAČENJE

Nakon jučerašnjeg gostovanja ministra Ružića u jednom jutarnjem programu, gde je najavio određene promene, pominjući upravo isto što i sagovornik Alo!, oglasilo se Ministarstvo prosvete sa dodatnim tumačenjem.

- Konačna odluka o testiranju učenika još nije doneta (Ružić je pomenuo primer Nemačke, koja dvaput sedmično testira sve učenike, prim. aut.). Posle gostovanja ministra u medijima su se pojavila različita tumačenja u vezi sa testiranjem učenika, kao i što se tiče procenta pozitivnih učenika u razredu na osnovu kojeg odeljenje prelazi na onlajn nastavu. Tim za škole, sastavljen od predstavnika ministarstava prosvete i zdravlja i Instituta „Batut“, razgovara na koji način je najbolje da se sačuva redovna nastava - navedeno je u saopštenju, uz napomenu da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.

Neće da se testiraju

Kako su nam skrenuli pažnju iz pojedinih škola, realnu procenu situacije dosta otežava činjenica da se dobar deo đaka ne testira, čak i kad osete simptome.

MENJA SE SEMAFOR Prelazak na onlajn uskoro po novom

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

- Kod njih se korona uglavnom ispoljava sa lakim simptomima i primetili smo da neki nastavljaju da dolaze u školu, iako kašljucaju ili osećaju slabost, malaksali su. Onda oni mogu da zaraze druge i tako ulazimo u začarani krug - rekao nam je direktor jedne beogradske gimnazije.

U "Mišović“ deca sa ozbiljnim upalama

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ trenutno se od koronavirusa leči 27 mališana. Kako kaže dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike, u ovom talasu su teže kliničke slike, učestalije su obostrane upale pluća, koje zahtevaju i terapiju kiseonikom. 

- I to su zdrava deca, koja nemaju komorbiditete. Starost naših pacijenata je od 20 dana do 17 godina - rekla je dr Ostojić. 

Kako navodi, u poslednjih sedam dana imaju decu sa ozbiljnim upalama pluća:

- U 24 sata nam je stiglo, i iz unutrašnjosti i iz Beograda, četvoro dece sa ozbiljnim obostranim upalama koje na skeneru pokazuju visok skor od 14, 18 i 25. To su deca od 10, 11, 14 godina, mlađi tinejdžeri. Zasad su na najviše šest litara kiseonika. Naravno, nisu vakcinisani oni koji bi mogli biti i dolaze iz školskih sredina. Prethodno su bili bez ikakvih bolesti, osim jednog deteta koje ima endokrinološki problem.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading