TROBOJKE SE VIJORE SVUDA GDE SU SRBI Građani ponosno postavili zastave Srbije, slavi se Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Alo/M.D.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar - Dan proboja Solunskog fronta.

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će istaknute građevine biti osvetljene bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, palata Albanija.

 

 

Datum 15. septembar izabran je jer je na taj dan, pre 103 godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu. Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu.

 

 

Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

U narodu se veruje da crvena boja na zastavi Srbije predstavlja krv prolivenu za zemlju, plava slobodu i beskraj kome se teži, dok bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu.

 

 

Građani cele Republike Srbije i Republike Srpske istakle su zastave na zgradama, prozorima u Kosovskoj Mitrovici, Somboru, Nišu, Novom Sadu, Trebinju, Zvečanu, Čelincu.

 

 

Čitaoci su na društvenim mrežama objavili snimke i fotografije zastava Srbije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stefan Kojic (@stefanmkojic)

 

Juriš koji niko nije mogao da zaustavi

Juriš koji više niko nije mogao da zaustavi - tako se opisuje podvig srpske vojske koji je nagovestio kraj Velikog rata.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sombor Uživo (@somboruzivo)

 

Već prvog dana pešadija je probila 11 kilometara fronta. Na prvoj liniji bile su šumadijska divizija sa Stepom Stepanovićem na čelu i dve francuske divizije.

Za 45 dana borbe srpska vojska je prešla oko 600 kilometara potiskujući neprijatelja i oslobađajući zemlju.

 

 

Prvog dana novembra srpska zastava se ponovo zavijorila i u Beogradu.

Za sve vreme boravka na Solunskom frontu, poginulo je oko 9.000 srpskih vojnika, dok je tokom proboja stradalo nešto manje od 700.

 

Komentari (1)

Loading
Vuk

15.09.2021 12:52

Srpski svet se osramotio i pljunuo na Vučića, niko u RH ne diže zastave, tu se plate dižu, a i evro dolazi od 1.1.23g a gde će nam posle biti kraj? Hrvati u Srbiji da na Dan domovinske zahvalnosti i Oluje dignu svoje zastave jer im to omogućio Vučić!