STUDENTI PROSLAVLJAJU DAN SRPSKOG JEDINSTVA Ponos Srbije: Zastava od 25 metara u čast praznika! (FOTO/VIDEO)
Alo! M.D.

Centralni događaj započet je u 09:30 u Studentskom gradu u Beogradu, gde je u organizaciji Studentske konferencije univreziteta Srbije, Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda, Studentkog parlamenta Univerziteta u Beogradu i Studentskog centra događaj je otpočeo podizanjem zastave u dužini od 25 metara.

 

 

Studenti su u svojim studentskim centrima širom Srbije obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zatim je usledio razgovor Arnoa Gujona ispred kancelarije za dijasporu sa okupljenim studentima.

Obraćanje Arnoa Gujona

"15. septembar nije izabran kao nasumičan dan, taj dan je od izuzetne važnosti za Srbiju i za ceo srpski narod.

Na taj dan se daleke 1918 dogodio proboj Solunskog fronta. To je bio proboj u kom su učestvovali svi Srbi, Srbi iz Srbije, Srbi iz Makedonije, Bosne, Crne Gore, Hrvatske i iz čitave dijaspore. Taj datum predstavlja veliku pobedu za srpski narod ali i za čitavu slobodnu Evropu. Ono što je zajedničko svim Srbim, što čini svakog čoveka, ono što znači biti Srbin jeste imati svoj jezik, svoju kulturu, svoju istoriju, svoje simbole poput zastave i himne", rekao je Arno Gujon na Dan srpskog jedinstva.

Dan srpskog jedinstva

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će istaknute građevine biti osvetljene bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, palata Albanija.

Datum 15. septembar izabran je jer je na taj dan, pre 103 godine, probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Dan kada je probijen Solunski front i danas mnogi ocenjuju kao odlučujući za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu. Mesec i po dana srpska vojska je potiskivala neprijatelja i oslobađala zemlju, i omogućila da se srpska zastava ponovo zavijori u Beogradu.

U narodu se veruje da crvena boja na zastavi Srbije predstavlja krv prolivenu za zemlju, plava slobodu i beskraj kome se teži, dok bela predstavlja majčino mleko koje hrani jaku srpsku decu.

 

Juriš koji niko nije mogao da zaustavi

Juriš koji više niko nije mogao da zaustavi - tako se opisuje podvig srpske vojske koji je nagovestio kraj Velikog rata.

Već prvog dana pešadija je probila 11 kilometara fronta. Na prvoj liniji bile su šumadijska divizija sa Stepom Stepanovićem na čelu i dve francuske divizije.

Za 45 dana borbe srpska vojska je prešla oko 600 kilometara potiskujući neprijatelja i oslobađajući zemlju.

Prvog dana novembra srpska zastava se ponovo zavijorila i u Beogradu.

Za sve vreme boravka na Solunskom frontu, poginulo je oko 9.000 srpskih vojnika, dok je tokom proboja stradalo nešto manje od 700.

Zastava Republike Srbije koristi se kao:

- državna zastava

- narodna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini)

Komentari (0)

Loading