MINISTARKA IRENA VUJOVIĆ NA ČIŠĆENJU DIVLJE DEPONIJE U OBREŽU Radimo važan posao za budućnost
MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Deponija u naselju Obrež jedna je od 500 divljih deponija na teritoriji Srbije, koja će u sklopu septembarske akcije čišćenja biti uklonjena i sanirana.

- Danas radimo izuzetno važan posao za čistiju budućnost. U prethodnom periodu ministarstvo je raspisalo konkurs za čišćenje divljih deponija, što ćemo sprovesti tokom septembra u 43 grada i opštine. Važno je da sačuvamo svaku očišćenu lokaciju i da neodgovorni pojedinci budu kažnjeni. Ne možemo da dozvolimo da jedne te iste deponije čistimo iz godine u godinu, ili iz meseca u mesec. Deponije koje se nalaze uz auto-put ili u centru sela onemogućavaju meštanima normalan život. Svaka ova deponija i smetlište utiče i na aerozagađenje, i na zagađenje zemljišta i vode, jer obično se u blizini nalazi zaštićeno područje ili reka, i sav taj otpad završava na mestima gde može da izazove potencijalnu ekološku katastrofu – rekla je Vujović.

Ministarka je dodala da je ministarstvo na čijem je čelu kao jedan od glavnih problema izdvojilo upravljanje otpadom.

-Кao država snažno ćemo se boriti sa tim. Imamo značajne projekte za upravljanje otpadom, pre svega gradnju regionalnih i reciklažnih centara, ali sve to će početi da funkcioniše onog trenutka kada sami budemo odgovorni, kada budemo kontrolisali jedni druge i kada se budemo odgovorno odnosili prema životnoj sredini – rekla je Vujović.

Prema rečima ministarke Vujović, pored podrške resornog ministarstva, lokalne samouprave i same uklanjaju smetlišta na svojoj teritoriji, a primer je deponija u Šimanovcima koju je opština Pećinci sama očistila.

-Važno je da pojačamo kontrolu i sačuvamo svaku očišćenu lokaciju. Lokalne samouprave mogu da podnesu zahtev ministarstvu za postavljanje video nadzora tamo gde postoje uslovi za to. Pozivam ljude da budu odgovorni prema životnoj sredini, jer u borbi za bolju i čistiju budućnost građani su nam saveznici, a zajednički cilj nam je Srbija bez deponija – poručila je Vujović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading