ALO! ISTRAŽIVANJE Srbija će iz pandemije, uprkos užasu koji je donela, po nekim parametrima izaći jača!
Alo

Alo! je istraživao šta je, uslovno rečeno, kovid dobrog doneo Srbiji.

1. TRI NOVE KOVID BOLNICE

Samo bi Kinezi (a verovatno ni oni) mogli da se uporede sa Srbijom po novim zdravstvenim kapacitetima koje smo izgradili i stavili u upotrebu. Podsetimo, u rekordnom roku dobili smo čak tri nove bolnice, zasad specijalizovane za kovid pacijente, ali kad prođe pandemija, sigurno će biti u funkciji lečenja svih obolelih. Trebalo je, na primer, svega četiri meseca da bude sagrađena bolnica u Batajnici. Isto važi i za klinike u Kruševcu i Novom Sadu. 

2. NABAVKA VAKCINA I DVA POGONA ZA PROIZVODNJU

Mada ne možemo a da ne primetimo da je proces vakcinacije u Srbiji u jednom trenutku, nažalost, zastao, činjenica je da smo bili među prvih nekoliko zemalja sveta koje su obezbedile koliko god treba cepiva za svoje građane. A ono što nije uspelo nikom jeste da omogući toliki izbor vakcina, pa smo tako od početka imali „Fajzer“, „Sinofarm“ i „Sputnjik V“, a nešto kasnije, čim je odobreno, i cepivo „Astrazeneke“. Uskoro, na švedskom stolu, kako su svetski mediji opisivali našu ponudu, biće i „Moderna". Uporedo sa nabavkom vakcina, ostvarili smo i još jednu (ne)moguću misiju, pa ćemo kod nas proizvoditi ruski „Sputnjik V“ (već se uveliko radi u „Torlaku“) i kineski „Sinofarm“ (fabrika će biti u Zemunu).

3. HIGIJENSKE NAVIKE

Dr Goran Belojević, redovni profesor i šef katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, za Alo! kaže da su zbog korone svi shvatili važnost higijene i pridržavanja higijenskih mera:

- Kao profesor Medicinskog fakulteta sa 40 godina iskustva mogu da kažem da je higijena bila skrajnuta ne samo u narodu, već i ovde na fakultetu, držana je po strani kao predmet koji je manje važan, a i studenti su imali manje-više nipodaštavajući stav prema tom predmetu. Sad se to okrenulo za 180 stepeni. Svi su uvideli koliko je higijena važna u ovakvim situacijama i do čega nepoštovanje higijenskih mera može da dovede.

4. SHVATILI SMO ZNAČAJ KONTAKATA

ALO! ISTRAŽIVANJE Srbija će iz pandemije, uprkos užasu koji je donela, po nekim parametrima izaći jača!

Alo

 

Kako za Alo! kaže psiholog Dušanka Vukanović, lokdaun i karantin pomogli su nam da shvatimo koliko su kontakti i druženje među ljudima važni.

- I kod đaka, uprkos tome što je pretila opasnost od suprotnog efekta, to jest da se deca priviknu da ne idu u školu i manje izlaze napolje, efekat je, prema mojim opažanjima, bio takav da su se klinci uželeli igre, drugara, sportskih aktivnosti, odlazaka u tržne centre ili običnog odlaska u park. Drago mi je što je tako - navodi naša sagovornica i dodaje da se isto desilo i kod odraslih.

Kako kaže Vukanovićeva, posebno je porodicama teško padala razdvojenost, poput onih slučajeva kada ljudi u staračkim domovima nisu mogli mesecima da primaju posete.

5. NOVA ZANIMANJA

Možda i najmanje važno od svega prethodnog, međutim korona je u žižu izbacila neka zanimanja koja ranije nisu bila na ceni ili su bila mnogo slabije plaćena. Evo samo nekoliko primera: dostavljači i raznosači porudžbina (oni koji puno rade mogu da zarade i 1.000 do 1.500 evra mesečno), onlajn trgovci... Takođe, mnogi koji maltene nisu znali ni da uključe kompjuter naučili su da koriste mejl, skajp...  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading