VEĆINA NE ZNA ZA OVO Novi propisi štite učenike mlađih razreda,  Prvaci ne mogu da ponavljaju!
Alo

Zato se učiteljica zabrinula i ceo slučaj stavila na javno većanje na Fejsbuk, gde joj je razjašnjeno o čemu je reč.

- Učenica nije dolazila u škol

u cele godine, na kraju drugog polugodišta ostala je neocenjena. Organizovano je polaganje razrednog ispita na kojem se nije pojavila. U razgovoru sa sekretarom škole trebalo bi da joj upišem jedinice, uz napomenu da u skladu sa zakonom prelazi u sledeći razred. Da li je neko imao sličan problem? - zapitala je zbunjena učiteljica.

IZNENADILA SE

Na njeno iznenađenje kolege prosvetari spremno su dočekali pitanje, a neki su čak ispričali da su imali i više ovakvih slučajeva.

- Poznati su mi takvi slučajevi. Nažalost, učenik ne može da ponavlja prvi razred, a drugi i treći razred može da ponavlja samo uz pismenu saglasnost roditelja. Takav je zakon - napisala je jedna nastavnica.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja, naime, navodi da razred mogu da ponavljaju tek učenici od četvrtog razreda osnovne škole. Pre toga đak se čak i da se cele godine nijednom ne pojavi u školi, samo prebacuje u sledeći razred i sa njim se onda organizuje individualan rad.

Da su škole upoznate sa ovim pravilom, svedoči Nataša Vasić, direktorka OŠ „Drinka Pavlović“ u Beogradu:

- Po mom mišljenju, u slučaju kada tako mali školarci puno odsustvuju, najveća je odgovornost roditelja, a kada se neko ne pojavi cele školske godine, onda bi tu trebalo da se uključi i socijalni radnik. Čak i kada su deca bolesna, ona imaju neki vid nastave u bolnici - dodaje Vasićeva.

U ovu raspravu uključili su se i brojni roditelji, među kojima je i majka trećaka Ivana Milošević, koja smatra da ovaj propis ugrožava drugu decu.

- Moje dete treba da gleda nepravdu na delu, da se on i druga deca bore da pređu, a pojedinima se tolerišu bahatost i neznanje. Takođe, ako takvi uopšte budu dolazili na časove, usporavaće ostale jer će učiteljica morati da im se posveti - kaže ova majka.

BUDU NA ULICI

Kako za Alo! objašnjava sociolog Milena Obradović, problem nije samo u tome što deca prelaze razrede nezasluženo, već i što za to vreme uglavnom budu na ulici:

- Retki su slučajevi da uredne, skladne, porodice tako nešto dozvole sebi. Uglavnom su u pitanju deca iz problematičnih porodica, socijalno ugroženi i oni koji ne shvataju značaj škole. Njih verovatno ne bi bilo briga ni da deca ponavljaju ili da budu izbačena iz škole.

VEĆINA NE ZNA ZA OVO Novi propisi štite učenike mlađih razreda,  Prvaci ne mogu da ponavljaju!

Alo

 

 

Dođu do petog nepismeni

Đaci koji u petom razredu ne znaju da čitaju i pišu, kažu nastavnici i sociolozi, nisu tako retka pojava. 

- Upravo deca koja nemaju kontrolu roditelja nad ovim delom njihovog odrastanja uglavnom budu nepismena i do petog razreda - kaže sociolog Milena Obradović.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading