PREMINUO ZDRAVKO LJILJAK Dva puta ranjavan i zatvaran u logorima u Hrvatskoj, preživeo golgotu, a njegove grudi krasila znamenja tadašnjeg Sovjetskog Saveza
Alo!/M.O.

 

 

Dva puta ranjavan i zatvaran u logorima u Hrvatskoj, prvoborac i heroj, Zdravko Ljiljak iz Kikinde preživeo je svu golgotu i stradanja u Drugom svetskom ratu. Nosilac je mnogih priznanja i odlikovanja, a njegove grudi krase i znamenja tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Bio je borac Šeste ličke divizije formirane novembra 1942. koja je spadala u red najborbenijih, a za postignute uspehe u borbama, odlukom Vrhovnog štaba, 19. marta 1944. proglašena je proleterskom.

Na 76-godišnjicu od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 6. oktobra prošle godine, Grad Kikinda proglasio ga je počasnim građaninom dodelom priznanja. Iako je bio krhkog zdravlja, čika Zdravko se prisećao ratnih dana i prijavljivanja u partizanske redove.

- U partizane sam otišao sa nepunih 14 godina , a početak rata dočekao sam kao gimnazijalac. Prijavio sam se za Narodnooslobodilačku borbu u 6. Ličku diviziju kao đak trećeg razreda gimnazije u Beogradu. Poslali su me kod komesara kome sam rekao: „Druže komesare, želim da idem u partizane“. U tom dolazi komandant i pita me: „Dete moje, šta ti ovde tražiš?“ „Ja vas molim da me primite u partizane“-odgovorio sam. „Šta imaš od škole?“-upitao me je.-„Imam treći razred gmnazije“. Na to se komandant obratio komesaru: „Ovaj će nam čitati biltene, pisati izveštaje, raportirati i biće i komesar. Je l’ tako?“-pričao je čika Zdravko Ljiljak.

Narušeno zdravlje nije smetalo ratnom heroju da stoički izdrži odavanje počasti srpskim junacima među koje je i sam spadao. Poslednji put , za Vidovdan, izdržao je na 35 stepeni da vence kraj spomen ploče na kojoj je uklesano 37 imena poginulih Kikinđana u ratovima 90-tih, kod spomenika „Tuga“, polože ratni veterani i oficiri Vojske Srbije. Tada je za “Alo!” dao izjavu.

-Došao sam da ispoštujem ovaj komemorativni skup. Morao sam da dođem i odam počast. Poštujem ljude koji su učestvovali u ratu, jer sam i sam prošao puno toga, a najviše sam došao zbog onih koji su dali svoje živote za otadžbinu. Nije mi teško. Samo da nas zdravlje služi, to je najvažnije-govorio je.

Svojom hrabrošću i požrtvovanjem doprineo je pobedi nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, dok je zalaganjem i delovanjem postao primer budućim generacijama. Pre šest godina, zlatnom medaljom Ruske Federacije odlikovao ga je Aleksandar Čepurin, tadašnji ambasador Rusije u Beogradu.

Vest o odlasku Zdravka Ljiljka rastužila je kikindsku javnost koja mu je za života ukazivala veliko poštovanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading