METEOROLOZI OBJAVILI NAJNOVIJU PROGNOZU Čeka nas još jače pogoršanje i zahlađenje, danas ne krećite bez kišobrana
Alo/ Ilustracija

U Srbiji danas ujutru po kotlinama kratkotrajna magla, na severu ujutru i pre podne pretežno oblačno, mestimicno sa kišom, a u ostalim krajevima pretežno sunčano.

Posle podne i uveče promenljivo oblačno, u zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, najviša dnevna od 23 na severu do 28 stepeni na jugoistoku i istoku, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.

U Beogradu ujutru i pre podne pretežno oblačno, u pojedinim delovima grada moguća slaba kiša. Posle podne promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Vetar slab, zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 14, najviša dnevna oko 24 stepena Celzijusa.

U sredu i četvrtak promenljivo oblačno i malo hladnije, a kratkotrajna kiša ili lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući iznad većine krajeva samo u sredu. Zatim postepeni porast temperature.

U petak pretežno sunčano, a za dane vikenda uz više promenljive oblačnosti kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom mogući su mestimično na jugu zemlje. Početkom sedmice opet pretežno sunčano i toplo.

Prognoza Marka Čubrila

Sve do oko 07. septembra dnevni maksimumi na kopnu neće prelaziti 26 stepeni Celzijsua i uglavnom će se kretati od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

Oko 08. septembra sa formiranjem ciklona nad Đenesvkim zalivom uslediće dotok još toplijeg vazduha te bi se maksimumi na kopnu ponegde kretali oko 30, a na jugu i do 32 stepena Celzijusa. Vetar bi okrenuo na južni i jugoistočni, dok bi na Jadranu duvao jugo.

Za sada deluje da taj ciklon neće u većoj meri širiti uticaj ka kopnenom delu regiona, dok modeli posle 13. septembra povećavaju amplitudu sinoptike što bi mogao biti signal da nas sredinom meseca čeka jače pogoršanje i zahlađenje.

Neko jače otopljenje za sada moguće tek oko 08. septembra.

Prognoza Đorđa Đurića

Prosečne jutarnje temperature za sam kraj avgusta i početak septembra u Srbiji su od 12 do 16°C, a maksimalne dnevne od 25 do 29°C.

Dakle, vreme ovih dana nas podseća da smo na korak do jeseni, ali to ne znači da lepih i prijatnih dana sa umerenim letnjim temperaturama neće biti tokom septembra, koji se u proseku odlikuje veoma ugodnim i prijatnim vremenom. Ono što je zasigurno je da su vreli i toplotni talasi sada već uveliko iza nas. Zahlađenje i pravo jesenje vreme na samom kraju klimatološkog leta, usloviće da ovo i više nego vrelo leto ne bude među najtoplijim, ali svakako će zauzeti visoko mesto među veoma toplim letima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading