OSTAO SAM BEZ NOVCA I ROBE Stevan poručio telefon, a kada je otvorio paket usledio je šok! (FOTO)
Privatna arhiva

Poznato je da se savremena kupovina sve češće odvija bez kontakta uživo, poručivanjem preko internet-stranica. Prodavci pored proizvoda, uz verodostojne fotografije, nude ubedljive priče, pa su jako vešti manipulatori dok hvale svoju ponudu. Uglavnom novac traže unapred, a nakon uplate nestanu, a kupac ostane i bez para i bez naručenog.

Za prevare je naročito pogodna prodaja telefona, čije su cene nekada i upola niže u odnosu na one u ovlašćenim radnjama.

Baš na jednu ovakvu ponudu naseo je naš čitatelj Stevan iz Leskovca, koji je umesto mobilnog dobio kamen.

- Par dana gledao sam ponudu u radnjama, ali su cene bile poprilično visoke. To me je navelo da tražim polovne modele na oglasima. Između ostalog, tu je bio telefon koji me je najviše zanimao, sa fotografijama, opisom memorije, funkcijama, sve je izgledalo regularno - kaže Stevan za Alo!.

Kako dodaje, lako je proračunao da je cena sasvim pristojna i da se isplati naručiti telefon.

- Pozvao sam broj iz oglasa i čuo se sa ženom koja je objasnila pravila kupovine. Rekla je da se novac uplaćuje prilikom preuzimanja, kako ne bi bilo nikakvih problema. To mi je delovalo još ubedljivije. Par dana kasnije stigao mi je paket kurirskom službom, a ja sam dao 20.000 dinara. I tada je sve delovalo normalno, stigla je kutija za telefon s imenom osobe koja šalje i adresom - objašnjava on.

Kako kaže, jedino je bilo čudno to je što je prilikom prvog kontakta žena rekla da prodaje telefone u Ubu, a kada je stigao paket stajala je adresa u Kaluđerici.

- Kada sam otvorio usledio je šok, umesto telefona stajao je kamen! Dobro su ga fiksirali papirima da bi paket imao težinu, a da ne bi bilo sumnjivo što se mrda - dodaje.

Iako uzbuđen, Stevan se setio da pozove kurira koji je dostavio paket da objasni da je reč o prevari i odmah slučaj prijavio policiji. Nažalost, ništa se nije promenilo.

- Naravno, ništa se nije rešilo, jer je gotovo nemoguće. Kontakt koji sam imao više nije postojao, broj je bio ugašen. Ostao sam bez novca i bez telefona. Uspeo sam samo da blokiram uplatu novca lažnom prodavcu. Sledeći put kupio sam telefon tako što sam uživo otišao i isprobao sve kako funkcioniše. Naučio sam se oprezu - kaže Stevan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading