DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD Meteorolog Todorović saopštio kakvo nas vreme čeka u septembru
Foto: Printscreen RTS

Posle ovonedeljnog osveženja, ponovo nas očekuje toplo vreme u septembru, najavio je za RTS meteorolog Nedeljko Todorović.

Istakao je da u septembru neće biti preterano toplih dana, ali da je taj mesec jedan od stabilnijih. Todorović je naveo i da je neprevidljivost vremenskih uslova u Beogradu izazov za sve koji se bave prognozom vremena, ali da prognoza RHMZ-a ima visok procenat ostvarenja i da je u svetskom i evropskom vrhu.

"Ponovo ćemo se sunčati i plivati"

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da ćemo se "ponovo sunčati i plivati".

"Biće toplih dana u septembru. Ne preterano toplih, ali biće one umereno visoke temperature od 25 do 30 stepeni u sunčanim danima. Septembar je poznat kao jedan od stabilnijih meseci i da ima lepih i toplih dana", kazao je Todorović.

Kiša će, kaže meteorolog, trajati do nedelje, 29. avgusta, ali padavine neće biti podjednako zastupljene u svim mestima.

Beograd se, pored Skoplja i Luksemburga, po nepredvidivosti padavina i ledenih dana nalazi u vrhu. Meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je da je razlog tome karakteristika promenljivosti vremenskih prilika.

Leto za pamćenje

Uprkos tome što mnogi smatraju da će zbog visokih temperatura ovo leto biti za pamćenje, Todorović smatra da se ništa posebno ne događa.

"Kad pogledate, ovo leto je bilo stvarno toplo. Još se nije završilo, ali da kažemo, po nekoj srednjoj temperaturi bilo bi oko petog-šestog mesta na listi najtoplijih. Po broju ekstremno visokih dana zauzima peto ili šesto mesto, ali sa 1921. godinom. Pre 100 godina isto je bio tako veliki broj ekstremno toplih dana sa visokom temperaturom. Ove godine, na primer, u Beogradu je 1. avgusta izmerena temperatura vrednosti 40,0, a ista ta vrednost izmerena je takođe 1. avgusta 1917", kazao je Todorović.

Objasnio je da je pre 100 godina bilo sušnih leta, da su pre 50 godina leta bila blaža, a da će se u narednim decenijama smanjiti broj ekstremno toplih leta, kao i da smatra da se ljudi tu nimalo nisu umešali.

"Nemoguće je zato što sve procese na Zemlji i atmosferi diktira energija sa Sunca i čovekova energija je zanemarljiva. Sa Sunca u toku jednog dana dođe toliko energije što je jednako tome što je čitava civilizacija hiljadama godina unazad proizvela", naglasio je Todorović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading