LISTE ČEKANJA ZA VRTIĆ ODLAZE U ISTORIJU? Ove dve beogradske opštine imaju dovoljno mesta za mališane
EPA/RODRIGO JIMENEZ

 

Korak bliže višegodišnjem rešavanju problema nedostatka mesta u vrtićima Beograd će biti u septembru kada će biti otvorene tri nove ustanove u kojima će biti mesta za ukupno 550 mališana. Njima će vrata prvo otvoriti obdanište u depandansu na Čukarici, kažu iz Sekretarijata za obrazovanje, zatim ono u adaptiranom delu zgrade Opštine Vračar, a potom i u Obrenovcu, gde je sazidana potpuno nova zgrada.

– Već nekoliko godina intenzivno radimo na ukidanju liste čekanja za vrtiće u Beogradu, a sa ovim mestima smo korak bliže tom cilju. Spisku opština bez liste čekanja dodajemo Vračar i Obrenovac. U oktobru će mališani krenuti u još dva nova vrtića, još jedan na Čukarici i u Zemunu. To znači da ćemo ukupno dobiti oko 850 novih mesta i vrednost te investicije je oko 665 miliona dinara – kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje, ističući da je cilj grada da se termin „lista čekanja” potpuno izbaci iz upotrebe, a da u vrtićima bude mesta za svu decu.

LISTE ČEKANJA ZA VRTIĆ ODLAZE U ISTORIJU? Ove dve beogradske opštine imaju dovoljno mesta za mališane

EPA/David Fernandez

 

U obdanište u opštinskoj zgradi na Vračaru u septembru će krenuti 150 dečaka i devojčica. Vrtić, preciziraju iz sekretarijata, ima i malo dvorište koje će koristiti mlađe grupe, dok će starija deca moći da se igraju i u obližnjem parku. Obdanište „Zvezdica” na Čukarici, u Ulici Bete Vukanović, biće otvoreno u okviru stambene zgrade i u njega će moći da krene oko 200 dece za čije je roditelje obezbeđeno i pet parking mesta. Objekat u Obrenovcu nalazi se u naselju Belo polje i u njemu će biti mesta za oko 200 mališana.

– Iskoristićemo svaki neiskorišćeni prostor u gradu za adaptaciju u vrtiće. Ranijih godina otvoreni su u školama „1300 kaplara” na Zvezdari, „Vojvoda Mišić” na Savskom vencu i „Jovan Cvijić” na Paliluli, u biblioteci u Ovči i nekadašnjoj školi u Surčinu. Samo tako je stvoreno oko 500 novih mesta. To je model koji nam je bio potreban i daje odlične rezultate. Funkcionisanje i program rada se apsolutno ne razlikuju u adaptiranom ili novoizgrađenom vrtiću, sama dnevna organizacija rada, izlazaka i ostalih aktivnosti zavisi od vrtića do vrtića i taj ritam ustanove same organizuju u zavisnosti od specifičnosti svakog objekta – pojašnjava Gak.

LISTE ČEKANJA ZA VRTIĆ ODLAZE U ISTORIJU? Ove dve beogradske opštine imaju dovoljno mesta za mališane

YT/24 VESTI

 

 

On dodaje da je prostor u Opštini Vračar jedan od najvećih do sada, a njegovom adaptacijom će lista čekanja biti rešena znatno manjim ulaganjima nego što je bilo potrebno za gradnju nekoliko novih vrtića.

– Preostala dva vrtića, na Čukarici u Ulici Miloja Zakića i u Novogradskoj u Zemunu, biće otvorena tokom oktobra, a u njima će biti mesta za oko 270 dece sa Čukarice i oko 45 mališana iz Zemuna – dodaje Slavko Gak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading