ODRŽAN SKUP PREŽIVELIH LOGORAŠA Potresna svedočenja ljudi koji su zločin gledali u najranijem detinjstvu (FOTO)
Tanjug/JADRANKA ILIC

 

Na skupu "Susret sa istorijom - Kada Jasenovac progovori 80 godina kasnije", v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić je ocenio da je Jasenovac bio "grotlo, pakao na zemlji", kao najmonstruozniji i najbrutalniji sistem koncentracionih logora smrti u Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Tanjug/JADRANKA ILIC

Dejan Ristić

Na skupu u Narodnoj biblioteci Srbije, o svom zatočeništvu u Jasenovcu govorili su Gordana Radojičić, rođena Jovanović, Slavko Milanović i Milinko Čekić, a istoričar Ristić je istakao da njihova potresna svedočenja treba "vrednovati, analizirati, saslušati i zapamtiti".


Radojičić se prisetila da su u avgustu 1942. godine ustaše sve Srbe iz njenog sela Veliko Nabrđe stočnim vagonima odvezli u Jasenovac, a ona se kao sedmogodišnja devojčica potom sa malo starijim bratom Aleksandrom našla među decom izdvojenom u Staru Gradišku, gde su izgladnjivana i zlostavljana.

"Tu se i umiralo. Pored mene su bila neka deca, ne znam ko su ni danas, umrli su. Plakalo se, nije se imalo šta za jesti, nije ti niko ni dao. Samo si mogao dobiti batine i ništa drugo", rekla je Radojičić, koju su naposletku spasili rođaci iz Zagreba.

Tanjug/JADRANKA ILIC

Gordana Radojičić

Čekić je rekao da je rođen u selu Slabinja kod Dubice odakle je od 54 članova iz četiri kuće njegove porodice, "stradalo 12 odraslih i 13 dece, svi u Jasenovcu".

Prisećajući se dugog stradalništva svoje porodice i stanovništva Kozare, tada petogodišnji Čekić je svedočio kako su ustaše zarobljene Srbe u Jasenovac "terali kao stoku, a ako se neko izdvojio iz kolone, pucali su i ubijali".

"Mi smo bili na goloj ledini, livadi na kojoj više nije bilo travke. Logor je nekad bio pun da nemate gde da sednete. Onda se isprazni, ostane vrlo malo žena i dece. Kako su terali ljude na gubilište, tako su praznili logor", prisetio se Čekić, koji je odatle odveden kod jedne porodice u Grubišno Polje.

Tanjug/JADRANKA ILIC

Milinko Čekić


Muzejski savetnik u Muzeju žrtava genocida Dragan Cvetković rekao je da se na godišnjicu uspostavljanja Jasenovca treba setiti da taj logor "predstavlja paradigmu genocida i zločina" učinjenih na teritoriji NDH.

Prema njegovim rečima, Jasenovcu "po monstruoznosti zločina nije ravan nijedan drugi logor tokom Drugog svetskog rata", jer se "način ubijanja i tretman logoraša razlikovao od industrijskog ubijanja u logorima Trećeg Rajha".

"Jasenovac je jedinstven i treba ga uvek izdvajati, treba da ukazujemo na specifičnosti tog logora i da se trudimo da ta saznanja, sa sećanjima prezivelih, plasiramo u inostranstvo", rekao je Cvetković.

Tanjug/JADRANKA ILIC

Dragan Cvetković


Skup je realizovan na osnovu nedavno potpisanog Protokola o saradnji Muzeja žrtava genocida i Narodne biblioteke Srbije.

Komentari (0)

Loading