"JELENA, JA NISAM PLANIRALA DA TI IMAŠ DETE" Vlasnica stana izbacila trudnu devojku iz stana: Koja su prava podstanara u Beogradu?
Alo!/I.T.

Procenjuje se da u Beogradu ima više od 250.000 podstanara, što je znatno više nego u bilo kom drugom gradu u Srbiji. 

Većina stanova izdaje se bez problema za kratko vreme, na bilo kojoj lokaciji u gradu. Ipak, mnogi zakupci imali su loša iskustva i prošli su kroz pakao zbog iznenadnog otkazivanja prostora, često bez ikakvog obrazloženja. 

 Jeleni B. u osmom mesecu trudnoće vlasnica otkazala stan jer "nije planirala da ona tu ima dete", dok je S.V. ostala bez krova nad glavom jer je vlasnica obećala izdavanje, a nakon toga nestala bez traga. 

Jelena B. ispričala je da je bila osmi mesec trudnoće kada je pozvala gazdaricu u čijem stanu je živela više od pet godina, da je zamoli za novi raspored nameštaja.

"Bila nam je potrebna druga garnitura kako bi moja majka imala gde da prespava dok nam bude pomagala oko bebe. Bila sam šokirana onim što je usledilo. Žena mi je potpuno hladno odbrusila - 'Jelena, ja nisam planirala da ti imaš dete'. Zaledila sam se u to  trenutku", kaže Jelena B. 

Ja sam u tom stanu živela sa dečkom sa kojim sam se zabavljala 12 godina i ona je to znala, objašnjava dalje Jelena B.

"Znala je i da planiramo porodicu. Ali očigledno ima nešto protiv dece. Dala nam je otkazni rok od mesec dana koji zahvata moj deveti mesec trudnoće i pripreme za porođaj. Da sam imala snage da se borim u tom trenutku verovatno bih je tužila pošto smo imale potpisan ugovor o stanovanju, ali zaista nisam imala vremena za to par nedelja pred porođaj", kaže naša sagovornica. 

Još jedan od primera lošeg iskustva sa stanodavcima je priča Slavice V. koja je nedavno preko preporuke došla do stana u blizini Đeram pijace koji je oglašen kao slobodan od 01. septembra ove godine. 

"Početkom avgusta čula sam se sa vlasnicom stana i sve smo se dogovorile telefonom. bila je jako ljubazna, pričale smo sat vremena. U razgvoru sam joj rekla da imam čivavu od 11 godina i žena mi je rekla da to nije nikakav problem. Dogovorile smo se oko kirije i svega ostalog, ostalo je da se uselim prvog septembra. Ali, ona mi nakon toga šalje poruku da je došla od prijateljice koja ima malo kuče i da je zgranuta kako je parket uništen a ganitura igrickana", kaže Slavica V. 

Vlasnica je dalje napisala u poruci da ona ne bi želela da je to snađe i pitala Slavicu šta ona ima da kaže na to. 

"Ja sam joj ljubazno objasnila da nisu svi psi isti, da sam vrlo odgovoran vlasnik i da sam kucu naučila šta u stanu sme, a šta ne. Ona mi se nakon toga više nije javila ni odgovarala na poruke, iako sam je zvala da vidim šta se dešava sa našim dogovorom. Tako sam 'izvisila' i imam šest dana da nađem novi stan, a svi još dodatno dižu cenu u ovom periodu zbog studenata od septembra", kaže Slavica V. 

Advokat Rade Knežević kaže da je Zakonom o stanovanju i odrzavanju zgrada predvidjeno da otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana i da je u slučaju Jelene B. taj zakon prekršen, jer je imala potpisan ugovor. 

"Ako dužina otkaznog roka nije određena ugovorom ili zakonom ili mesnim običajima, ona iznosi osam dana, s tim da otkaz ne može biti dat u nevreme. Samo tumačenje pojma nevreme, u zakonu ne postoji, tako da se ostaje na slobodnoj oceni suda šta je to nevreme. Od objektivnih prepreka, na primer, tu bi  moglo spadati iznenadno vanredno ili ratno stanje. Od subjetkivnih mogu biti se smatrati zdravstvena sprečenost, najčešće kada je u bolnici zakupac, ili pak kasni stadijum trudnoće", objašanjava Rade Knežević. 

Zakon nije definisao, ali ni dosadašnja sudska praksa nije ponudila rešenje za tumačenje pojma "nevreme", već je to tumačenje prepušteno konkretnom sudiji u konkretnom sporu.

"U teoriji, ali i praksi, najčešće se nailazi na stanovište da je nevreme zapravo trenutak kada bi otkaz prouzrokovao izuzetno veliku štetu jednoj od strana ugovornica. Postoje i neki zakonom definisani razlozi kada može doži do otkaza. Tako zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu ako zakupac ne plati zakupninu ni u roku od 15 dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje. Ali će ugovor ostati na snazi ako zakupac isplati iznos dužne zakupnine pre nego što mu otkaz bude saopšten", kaže advokat. 

Advokat ističe da ovakvih predmeta u vezi sa pravom stanovanja, zaista malo ima u sudskim praksama, posebno ako su u pitanju fizička lica, jer često su u pItanju lica, slabije finansijske situacije, koja često iako svesni da su u pravu, popuštaju pred zakupodavcem i ne upuštaju se u sudske postupke.

S druge strane, u slučaju Slavice V. kod koje niej postojao potpisan ugovor, zakonski gotovo da ništa ne može da se uradi. 

"Dok se ugovor ne potpiše dogovor praktično ne važi, osim u slučaju kada je plaćen avans. Kada je samo data reč, vlasnik ili zakupac imaju pravo da se predomisle iz bulo kog razloga i bez obrazloženja. Podstanaru situaciju otežava i to što ih vlasnici najčešće ne prijavljuju poreskoj kada se usele, što otežava dokazivanje njihovih prava na sudu", objašnjava advokat. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading