SPLAVOVI ZA TINEJDŽERE! DA, I TO U BEOGRADU Roditelji šokirani: Da li znate šta vam rade deca?!
EPA/BALAZS MOHAI

"Mama, idem večeras na splav..."

Dušica R. (44) šokirala se kada je ove reči izgovorila njena 13-godišnja ćerka, koja 1. septembra treba da pođe u osmi razred. Uzela je telefon i okrenula majku ćerkine najbolje drugarice. Ova nije bila toliko iznenađena kao Dušica. Tačnije, nije bila iznenađena uopšte, jer ima stariju ćerku i malo je bolje informisana. 

FASCINIRAJU IH

U najkraćem: među splavovima na kojima se ostaje do duboko u noć postoje i dva koja rade samo za tinejdžere. Sve je, takoreći, isto kao na najpoznatijim splavovima za noćni provod, jedino što rade samo petkom, subotom i nedeljom i to do ponoći, eventualno pola jedan i gosti su isključivo tinejdžeri.

Nije da se baš na ulazu pokazuju dokumenta da ne bi ušao neko stariji, ali 95 odsto (možda i više) gostiju ima manje od 18 godina.

- Čim se kroči unutra sve je onako fensi. Luksuz ili možda imitacija luksuza. Dovoljno da fascinira adolescente. Cene su, međutim, kao na skupljim mestima gde izlaze stariji. Blago rečeno, baš udaraju po ušima. Ćerka mi je tražila 3.000 dinara da ponese jer, na primer, koktel koji ona pije, navodno bezalkoholni, košta 900 dinara - ispričala nam je majka devojčice koja je u prvoj godini srednje škole redovno, bar jednom sedmično, išla na jedan od pomenutih splavova, blizu Ušća, na novobeogradskoj strani.

Cenovnik na splavu

- pivo 0,33l - 550

- koka-kola - 300

- kokteli - 600-1.250

- nargile - 1.500-5.000

* na jednom od splavova za tinejdžere

Srećom, kaže majka, na kraju je odustala.

- Kako mi je pričala, smučilo joj se jer tamo dolaze devojčice koje se trude da izgledaju deset godina starije. To su visoke štikle, dekoltei, naslage šminke. Maltene svi puše. Garderoba mora da bude firmirana. Kad kažem firmirana mislim na stvari čija je cena po 300, 400 i više evra. Zaista ne mislim da je to normalno - rekla nam je ova majka.

Prisetila se i kako su ona i suprug konstatovali da puštajući dete da tamo ode od njega možeš u najboljem slučaju da napraviš velikog snoba. 

- A u najgorem... To ne smem ni da pomislim. Pretpostavljam da se sa tih mesta regrutuju buduće sponzoruše - zaključuje naša sagovornica

NEMA REŠENJA

Alo! je razgovarao sa još nekim roditeljima čija deca idu na neki od ova dva splava. Otprilike, sva su iskustva slična. Problem je, međutim, što majke i očevi koji bi da odvrate sina ili ćerku od izlaska na takva mesta teško nalaze način da to učine.

SPLAVOVI ZA TINEJDŽERE! DA, I TO U BEOGRADU Roditelji šokirani: Da li znate šta vam rade deca?!

EPA/ VALENTIN FLAURAUD

 

- Celo društvo mog sina ide na taj splav. Ukoliko ga ne bismo pustili mislim da bi ga društvo ismevalo i onda bi mogao da nastane još veći problem. Probali smo da razgovaramo sa njim, da mu objasnimo da sa 14 godina nije vreme za takve izlaske, ali ne vredi - opisao nam je otac budućeg srednjoškolca.

Kako kaže, na pomenutom splavu deca troše velike sume. U slučaju njegovog sina, to nije manje od 4.000-5.000 dinara za veče.

Muzika

- balkanski hitovi (petak)

- trep - vrsta repa (petak)

- strana muzika - najviše grupa "Cherry on Top" (subota)

- hitovi dvehiljaditih (nedelja)

* na jednom od splavova za tinejdžere

- Davali su novac za pušenje nargila, to košta i do 5.000 dinara. Obećao je da će se bar toga manuti, nadam se da će održati reč - zaključuje zabrinuti otac.

Može i da se cugne

Zakonom je zabranjeno služenje alkoholnih pića maloletnicima. To se, kako smo čuli od roditelja čija deca idu na splavove za tinejdžere, bar na papiru poštuje. Naravno, kao i svako pravilo, i ovo se zaobilazi.

- Bude tu i starijih od 18 i onda se alkohol naručuje preko njih. Jednostavno, oni naruče i plate, prethodno uzevši pare od klinaca, konobari znaju za koga je piće, ali se prave ludi, i tako je krug zatvoren. Dakle, deca od 13, 14, 15 godina i te kako mogu da dobiju piće, samo ako to žele - objasnio nam je jedan od roditelja.

PRAVILA VRŠNJAČKIH GRUPA

Aleksandra Janković, psiholog, objašnjava da deca ovo rade kako bi ispoštovala pravila vršnjačkih grupa:

- Svaki savet odraslih, roditelja ostaje u zagradi pred zahtevom društva, svaki komentar je nevažan u odnosu na lajk na društvenim mrežama. Važno je raditi na podizanju svesti, objasniti deci i primerima kroz medije takođe pokazati da postoje i drugačiji vidovi zabave. Zabava je sasvim u redu, ali ne mora da bude destruktivna. Treba da znaju da je odraslima prihvatljivo da oni kao tinejdžeri imaju pravo da pomeraju granice, ali isto tako da ne moraju u tome biti neko ko nisu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading