VRATILI SE SRPSKI HEROJI Naši piloti stigli kući nakon borbe sa katastrofalnim požarima u Grčkoj (FOTO)
Ministarstvo unutrašnjih poslova

Njih je na aerodromu dočekao ministar Aleksandar Vulin i istakao je da tamo gde su bili srpski vatrogasci i piloti požar nije mogao da probije i ugrozi stanovništvo.

- Od grčkih domaćina imali smo pohvale sa najvišeg nivoa, od predsednice Grčke, predsednika Vlade, mog kolege ministra. Svi su rekli da bez Srba ovo ne bi bilo tako uspešno i da su od Srba pomoć očekivali kao od braće, ali da su joj se i najviše obradovali - rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Dodao je da su se srpskim vatrogascima i pilotima obradovali i stanovnici Evije, koji su iskreno zahvalni zato što je nekoliko sela i gradova spaseno samo zahvaljujući angažovanju srpskih vatrogasca i pilota.

- Ponosan sam na pilote i Helikoptersku jedincu, koji 18 dana nisu videli porodice i koji su bez i jednog pitanja zašto i kuda treba da idu bili tamo da pomognu onima kojima je teško - rekao je ministar policije.

Ovoga leta, kako je istakao, Srbija je pokazala koliko je promenjena, koliko je bolja i uspešnija.

- Pre nekoliko godina nismo mogli ni da sanjamo da ćemo sami uspeti da gasimo požare na svojoj teritoriji, a sada smo pomogli Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Republici Srpskoj i Grčkoj. Samo u Srbiji smo ugasili 850 požara na otvorenom, a Helikopterska jedinica je učestvovala u nekoliko najtežih požara na Crnom vrhu i okolini Nove Varoši - rekao je ministar i dodao da požari u Severnoj Makedoniji ne bi bili smireni tako brzo i efikasno da nije bilo ljudi iz Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dodao je da smo u Grčkoj, gašenjem požara na Eviji i Peloponezu pokazali koliko smo opremljeni, obučeni i iznad svega posvećeni poslu.

Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić istakao je da su pripadnici ove jedinice u kontinuitetu poslednjih 18 dana sa dva ili tri helikoptera, u zavisnosti od situacije, bili angažovani na gašenju šumskih požara u Srbiji, Republici Srpskoj, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Nedić je naveo da je gašenje požara jedna od najzahtevnijih operacija rada i naglasio da je saradnja sa grčkim jedinicama bila odlična, te da je našoj jedinici ukazano posebno priznanje od eskadrona koji je opremljen lovcima.

Istakao je da je u odnosu na druge operacije, gašenje požara koje su imali u Grčkoj bilo složenije zbog prisustva mora, što je zahtevalo detaljnije održavanje motora i pranje kompresora svakoga dana.

Nedić je istakao da Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova ima višedecenijsku dobru saradnju i koordinaciju sa sektorom za vanredne situacije Ruske Federacije i da je kroz tu saradnju prošla obuku da na malom prostoru prečnika od pet kilometara dejstvuje sa četiri helikoptera i dva aviona kategorije Iljušin ili Berijev.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading