ANTICIKLON "LUCIFER" STIŽE U SRBIJU Hara Evropom, donosi paklene vrućine! Otkriveno šta nas čeka u septembru
Printscreen

 

Današnji da, je naime poslednji dan ove nedelje za koji možemo reći da je donekle temperatura podnošljiva, jer već od sutra vrela vazdušna masa sa severa Afrike zahvata veći deo Balkanskog poluostrva i Srbiju.

Prema sadašnjim prognozama, Srbija će sve do sredine iduće sedmice imati stabilno, suvo i veoma toplo vreme, a temperature će biti iznad proseka za ovo doba godine. Toplo vreme u narednih sedam do 10 dana biće praćeno sušnim vremenom, najavljuju meteorolozi. U odnosu na druge delove Srbije, u Vojvodini će biti malo prijatnije.

- Očekuje nas veoma toplo vreme. Temperature će biti iznad proseka i to će biti praćeno sunčanim vremenom - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima, u petak i subotu ćemo imati temperature od +30 do +34 stepena, a u nedelju do +37 stepena.

ANTICIKLON

Foto: Shutterstock/ Nebojsa Markovic

 

 

U sredu prodor hladnog fronta

- Najtoplije će biti početkom sledeće sedmice, tako da ćemo u jednom trenutku imati temperature preko +35 stepeni u svim predelima, a lokalno može biti i +40. Dakle, sa utorkom se zadržava sunčano i stabilno, veoma toplo vreme, s tim što smo ovih dana imali malo “blaže” temperature u odnosu na ono što smo imali ranije i što ćemo imati do 17. avgusta. Zatim u sredu sledi prodor hladnog fronta koji će doneti pojačan severozapadni vetar i pad temperature i tek ponegde ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom –

Blago osveženje u sredu uzrokovaće pad temperature, ali se odmah nastavlja stabilno, suvo i toplo vreme, ali još uvek nije sigurno koliko će temperature ponovo rasti.

- Trenutno su noći prijatnije, jer postaju i duže. U Beogradu i drugim većim gradovima biće i dalje tople noći, dok u ostalim delovima prijatnije – kaže Đurić.

ANTICIKLON

TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC/ bg

 

 

Septembar sa temperaturma od 30 stepeni

Od početka leta ovo je peti toplotni talas i priliv tople vazdušne mase iz severne Afrike i za sada nije moguće precizirati da li će još biti ekstremno toplih perioda, ali prema prognozama koje su izvesne leto se nastavlja i u septembru, sa temperaturama od +30 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije u prognozi za narednih pet dana objavljuje maksimalne i minimalne temperature koje predviđaju izuzetno toplo vreme do srede.

Petak

U petak nas očekuju minimalne temperaturom od +16 do +20 i maksimalne od +33 stepena Celzijusovih. Očekuje nas pretežno sunčano vreme.

Subota

U subotu će biti identično vreme kao u petak, stabilno, sunčano sa temperaturom od minimalnih 20 do maksimalnih 33 i više stepeni lokalno

Nedelja

U nedelju raste za stepen, dva i dostiže od 22 do 37 stepeni.

Ponedeljak

Nova radna sedmica, dakle od ponedeljka, počinje sa maksimalnih +37 stepeni. Vreme se očekuje sunčano, a minimalna temperatura biće iznad +20, i do +23 stepena.

Utorak

Već u utorak biće malo i umereno oblačno, ponegde promenjivo oblačno do pretežno sunčano, ali će maksimlana temperature biti od +37.

Kako da se ponašamo

Zdravstveni radnici apeluju na građane da vode računa o ishrani i kretanju, da konzumiraju puno kvalitetne vode, preporučuje se dve do tri litre, da ne izlaze bez preke potrebe tokom najsunčanijeg perioda dana.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading